Αναπόφευκτη και νομοτελειακή η διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Δύση και Πασοκ

Ζούμε από κάθε άποψη, ιστορικές στιγμές. Η ελληνική κοινωνία προσαρμόζεται οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Από πολιτικής άποψης ζούμε την βέβαιη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που διαμόρφωσε απολύτως τους πολιτικούς κανόνες της μεταπολίτευσης. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, η Ελλάδα ζει την κατάρρευση του κεντρώου χώρου της δεκαετίας του 50, (τότε η ΕΔΑ έγινε δεύτερο κόμμα, με ποσοστό περίπου στο 25%) και της δεκαετίας του 70 (τότε που κατάρρευσε η Ένωση Κέντρου με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται δεύτερο κόμμα).

Σήμερα που καταρρέει το ΠΑΣΟΚ, πάλι ένα κόμμα της Αριστεράς αναμένεται να περάσει στη δεύτερη θέση. Θα είναι η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, που με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχει φτάσει στο 13,5% αλλά υπολογίζεται ότι θα κινηθεί γύρω στο 20%.

Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε πολλαπλώς. Έχασε εντελώς την πολιτική του ταυτότητα, κινούμενο μακράν της κεντροαριστεράς. Έχασε την ιδεολογία του. (Δεν εκφράζει πια τίποτε). Και τέλος έχασε και την οργανωσή του. Μετετράπει σε ένα κόμμα καθαρά αρχηγικό, με αποδομημένα όλα του τα όργανα και απονευρωμένη κάθε λειτουργία του. Έτσι, κατάντησε να είναι κόμμα του ενός αρχηγού και του στενού περιβάλλοντός του.

Η προώθηση της ΔΗΜΑΡ στην δεύτερη θέση είναι απολύτως προσωρινή. Το κόμμα αυτό δεν έχει το ειδικό βάρος ή τις δυνατότητες να αναλάβει μελλοντικά την εξουσία της χώρας. Λείπει ο ηγέτης, η οργάνωση, το ιδεολογικό πλαίσιο και η δυναμική για μια πορεία προς την εξουσία που θα πείσει το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο τις ψήφους διαμαρτυρίας. Θα πάρει υψηλά ποσοστά επειδή στη θέση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει προλάβει να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, αν και θα μορφοποιηθεί στο άμεσως επόμενο διάστημα.

Αυτό το νέο, που θα δημιουργηθεί λίγο αργότερα, θα στηριχθεί σε ένα υγιές κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχει παροπλιστεί και περιθωριοποιηθεί, καθώς και σε δυνάμεις μακράν του φθαρμένου πολιτικού συστήματος που αναζητούν έναν νέο αξιόπιστο πολιτικό φορέα.Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να επικοινωνήσει με την κοινωνία, πολύ περισσότερο να την πείσει.  

Τέλος είναι σημαντική, άλλη μια παράμετρος. Ιστορικά, σε όποια χώρα επενέβει το ΔΝΤ, υπήρξε ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τελευταίο παράδειγμα η γειτονική Τουρκία. Το ΠΑΣΟΚ για μια σειρά ανυπέρβλητων αιτιών μοιάζει να τελειώνει λοιπόν. Δεν διαφαίνεται τι μπορεί να αποτρέψει το τέλος του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης