Τρεις λόγοι που η εφοδιαστική αλυσίδα αδυνατεί να λειτουργήσει

Oι μεταφορές, η ενέργεια και τα υψηλής ποιότητας τσιπ αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και στην Ελλάδα, για συγκεκριμένους λόγους που είναι άγωνστο πότε θα επιλυθούν. Συνοπτικά μπορέι κανελις να πει: 

- Ορισμένα κινεζικά λιμάνια έχουν αδρανοποιηθεί ή λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα λόγω του Covid, αυτό δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση το μόνο πρόβλημα.

- Η τιμή των εμπορευματοκιβωτίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη επειδή λόγω πανδημίας ένας τεράστιος αριθμός τους έχει ξεμελινει οπουδήποτε στον παλνήτη! Η ζήτηση έχει αυξήσει την χρήση τους έως 10 φορές απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Με τέτοιο κόστος ενα μέρος των μεταφορών είναι ασυμφορο και δεν γίνεται μα αποτέλεσμα την έλλειψη αγαθων.

- Οι υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με τις μεταφορές εξορθολογίζονται, αφού οι τιμές διατηρούνται χαμηλές όμως ακόμη κι έτσι, το αποτέλεσμα είναι πολλές συναλλαγές να μην εκτελούνται εγκαίρως.

- Πολλοί προμηθευτές απαιτούν διεθνώς εμπορεύσιμα εξαρτήματα για να ολοκληρώσουν την παραγωγή και τη διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών τους. Και αυτοί και αυτά έχουν "κολλήσει".

- Η επιστροφή στην κανονικότητα έδειξε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι πώς να αναδιαμορφώσουν το εργασιακό τους μέλλον μετά τον Covid ή σε ορισμένες περιπτώσεις τα κρατικά επιδόματα πιθανόν να τους αποτρέπουν από το να εργαστούν. Αυτό προσθέτει περαιτέρω καθυστερήσεις στα εμπορικά δίκτυα.

Ενεργειακή κρίση

- Πολλές χώρες επιδιώκουν εδώ και καιρό τη μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές προμήθειας ενέργειας, χωρίς όμως πρώτα να έχουν εξασφαλίσει επαρκείς εναλλακτικές λύσεις.

- Τα παγκόσμια ενεργειακά δίκτυα φαίνονταν να λειτουργούν αρκετά ικανοποιητικά πριν από έναν χρόνο, καθώς ωστόσο η ανάκαμψη προχωρούσε, η παροχή φυσικού αερίου δεν ήταν επαρκής για να καλύψει τη νέα ζήτηση. Η παραγωγή φυσικού αερίου και η εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα απορρίφθηκαν σε προηγούμενα στάδια της πανδημίας, ενώ η ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη και ταχύτερη απ’ ό,τι περίμενε ο τομέας της ενέργειας.

- Η ενέργεια έχει σημαντική συμβολή στην παραγωγή πολλών άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό λοιπόν δημιουργεί ένα άλλο κύμα επακόλουθων συνεπειών. Και, εάν τα δίκτυα ενέργειας και διεθνούς εμπορίου δεν λειτουργούν καλά, πολλά άλλα τμήματα της οικονομίας μοιραία θα δυσλειτουργούν.

Τσιπ

Ένας επιπλέον προβληματικός τομέας είναι τα υψηλής ποιότητας τσιπ υπολογιστών. Η παγκόσμια οικονομία ήταν ήδη υπερβολικά εξαρτημένη από δύο χώρες για τον εφοδιασμό της - την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Τότε συνέβησαν τρία πράγματα: τα εργοστάσια τσιπ έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown, μια σειρά από τυχαίου χαρακτήρα φυσικές καταστροφές έπληξαν την προσφορά τσιπ, ενώ η ζήτηση για τα τελευταία αυξήθηκε μαζί με την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για διαρκή αγαθά, όπως αυτοκίνητα και συσκευές.

Με τα τρέχοντα περιθώρια, η παραγωγή αυτοκινήτων περιορίζεται σοβαρά από τη διαθέσιμη προσφορά τσιπ, κάτι που αποτελεί έναν από τους λόγους που οι τιμές καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παραμένουν τόσο υψηλές.

Αγνωστο πότε θα υπάρξει λύση

Τα συγκεκριμένα προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού θα λυθούν τελικά, μολονότι κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πότε ακριβώς.

Εν τω μεταξύ, οι προμηθευτές, διανομείς και οι καταναλωτές βιώνουν  μια χαώδη, πολύπλοκη κατάσταση η οποία δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης