Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια

Πλώρη για τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει βάλει η τιμή του πετρελαίου, «υποκύπτοντας» στα αλλεπάλληλα σοκ που έχει υποστεί η ενεργειακή αγορά, με πιο πρόσφατο αυτό που σχετίζεται με την απόφαση του Μεξικού να μειώσει τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού». Οι επενδυτές ανησυχούν και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φόβοι για νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόσφατη κίνηση του Μεξικού να μειώσει τις εξαγωγές αργού επιτείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ωθώντας τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ -τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο- να καταναλώνουν περισσότερα εγχώρια βαρέλια. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν εγκλωβίσει ρωσικά φορτία στη θάλασσα, με τον εφοδιασμό της Βενεζουέλας να αποτελεί τον επόμενο πιθανό στόχο, ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στις μεταφορές αργού και παρά την γενικευμένη αναταραχή, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του επιμένουν στις περικοπές της παραγωγής τους.

Το παραπάνω εκρηκτικό «κοκτέιλ» συνθέτει ένα παζλ που εντείνει την διαταραχή της προσφοράς, αιφνιδιάζοντας τους traders.

Η κρίση ενισχύει την άνοδο του πετρελαίου, απειλώντας να ωθήσει το αργό τύπου Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, στα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Εάν αυτό συμβεί, θα σημάνει συναγερμός για νέα κλιμάκωση της πληθωριστικής λαίλαπας προκαλώντας πονοκέφαλο στον Τζο Μπάιντεν που αγωνίζεται για την επανεκλογή του, περιπλέκοντας επίσης τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Μεξικό, σημαντικό προμηθευτή των ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 35% τον περασμένο μήνα σε χαμηλό 5 ετών (από το 2019), και πρόκειται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ακύρωσε ορισμένες συμβάσεις με ξένα διυλιστήρια.

Η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει τις αγορές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Το Μars Blend, αργό μέσης πυκνότητας από την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες έναντι του West Texas Intermediate. Το Brent άγγιξε τα 90 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, υψηλό 6 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2023), ενώ επέκτεινε τα κέρδη του την Παρασκευή, με την JP Morgan να εκτιμά ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης