Το Χρηματιστήριο Αθηνών βουλιάζει και πάλι

Η Ελλάδα του Σαμαρά δεν πείθει ότι φέρνει την ανάπτυξη. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι ρευστή. Η Ευρώπη βυθίζεται αργά αλλά σταθερά. Να γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται και πάλι σε ελεύθερη πτώση με απώλειες σχεδόν 15% τον τελευταίο μήνα, κινούμενο σε νέο χαμηλό έτους, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 6,76%.

Οι ξένοι επενδυτές διατηρούν πλέον µειωµένες θέσεις κατά 40%-50% σε σχέση µε τους δείκτες αναφοράς στους ελληνικούς τίτλους και δείχνουν έτοιµοι να προχωρήσουν ακόμη και σε βίαιες κινήσεις, ανάλογα µε τη µορφή που θα πάρουν οι εξελίξεις. Η περίοδος θεωρείται προεκλογική και η Citigroup π.χ. συστήνει μειωμένες θέσεις (underweight) στην ελληνική αγορά στη νέα έκθεση στρατηγικής της.

Στο διεθνές περιβάλλον η Deutsche Bank εκτιμά πως οι πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων και τα πολύ υψηλά εμπορικά πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ στο 0,95 ως προς το δολάριο ως το 2017, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τις διεθνείς ροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης