Αντιδράσεις του ΕΚΠ για ψηφιακή κάρα εργασίας και εξαήμερη εργασία-Από σήμερα σε ισχύ!

Σε ισχύ από σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μιλά σε ανακοίνωσή του, για "περισσότερη απλήρωτη εργασία για τους εργαζόμενους".

Η ανακοίνωση
"Δουλειά όπως, όσο, για όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, και μάλιστα με μισθούς πείνας. Σε αυτές τις λίγες λέξεις κωδικοποιείται η στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που εφαρμόζεται μεθοδικά εδώ και χρόνια, με νόμους, Οδηγίες, εγκυκλίους και κάθε είδους παρέμβαση. Είναι η λογική του «φτηνού και ευέλικτου εργαζόμενου», που γίνεται πράξη αφενός με την επίθεση στις ΣΣΕ και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, αφετέρου με την πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, με βασικό στόχο την αύξηση του χρόνου απλήρωτης εργασίας.

Σε αυτά τα μέτρα  έρχεται να «κουμπώσει»  αφενός η  «ψηφιακή κάρτα εργασίας»  (για Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ , Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εταιρείες Φύλαξης, Εταιρείες Ασφάλισης), ο χαρακτήρας της οποίας  αποκαλύφθηκε με  την «ερμηνευτική εγκύκλιο» του υπουργείου  Εργασίας, η οποία δικαιολογημένα  προκαλεί  ξεσηκωμό. Η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» νομοθετήθηκε με  τον νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη), μαζί  με  τη «διευθέτηση» του  εργάσιμου  χρόνου και  άλλα αντιδραστικά μέτρα, όπως ενάντια στη  συνδικαλιστική δράση. Τότε  μάλιστα  είχε «χαιρετιστεί»  ως μέτρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά  και  την  ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (πλειοψηφίες ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), επειδή, όπως υποστήριζαν, η «ψηφιακή κάρτα»  βάζει  τέλος  στη «μαύρη εργασία». Tα περί  χτυπήματος της αδήλωτης εργασίας  είναι  ξεκάθαρη  υποκρισία  από  πλευράς της κυβέρνησης  αφού  νομιμοποιεί  την κατάργηση του  οχταώρου και  του  σταθερού  ημερήσιου  χρόνου  εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιπλέον  η 6ήμερη εργασία  είναι το  επόμενο  αντεργατικό  μέτρο που εφαρμόζεται από σήμερα Δευτέρα, 1η Ιούλη σύμφωνα με τον άλλο εκτρωματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2023 (νόμος Γεωργιάδη), όπου  προβλέπει  και  θεωρεί  κανονικότητα τη  δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «ελάχιστης προβλεψιμότητας» κ.ο.κ.,   αποτελώντας ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για τη ροή χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας  καταγγέλλει τις ρυθμίσεις οι οποίες επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο καθώς και κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας. Τα σωματεία συνολικά το εργατικό κίνημα έχουμε αποδείξει με τους εμβληματικούς αγώνες μας ότι κάθε αντεργατικός νόμος  μπορεί να γίνει κουρελόχαρτο!

Καθώς έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα παρακράτησης της ψηφιακής κάρτας από την πλευρά των εργοδοτών  για να ενεργοποιείται όποτε εκείνοι  θέλουν  και να μεταβάλλουν  καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας με σκοπό την ένταση της εκμετάλλευσης, καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε κάθε τέτοια  περίπτωση να το καταγγείλουν στα σωματεία τους ή στο Ε.Κ.Π. στα εξής τηλέφωνα : 2610-226300, 6980303333 και 6937896770."