Επιφυλάξεις για τον θαλάσσιο φράχτη στο Αιγαίο

Αντιδράσεις, με την Ε.Ε. και τη Γερμανία να τηρούν σαφείς αποστάσεις, έχει προκαλέσει η απόφαση για την τοποθέτηση πλωτού φράχτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων στο Αιγαίο, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Στιβ Αλτερ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το εν λόγω μέσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χθες υπερασπίστηκε το εν λόγω μέτρο αναφερόμενος τόσο στην πρακτική όσο και στη συμβολική του αξία. Πρόκειται για ένα «θετικό μέτρο που βοηθάει στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια», δήλωσε ο κ. Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι ο πλωτός φράχτης «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης δηλώνει: " Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματά του".

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης