Η Κίνα μόλις πέρασε ένα βήμα μπροστά στην κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης – Ιστορική επιτυχία

Ένας νέος αγώνας για την κατάκτηση του διαστήματος είναι σε εξέλιξη, αυτή τη φορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Και σήμερα, Τρίτη, η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Ένα κινεζικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε σε λιβάδια στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας, μεταφέροντας τα πρώτα δείγματα βράχου από τη μακρινή πλευρά (που συχνά αποκαλείται και σκοτεινή πλευρά) της Σελήνης. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη από μόνη της, η επιτυχία δίνει ώθηση στο σχέδιο της Κίνας να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2030 και να χτίσει μια σεληνιακή βάση εκεί έως το 2035.

Ο στόχος για μόνιμες βάσεις στη Σελήνη

Αυτή η δυναμική ανησυχεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους και νομοθέτες, οι οποίοι έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες να χτίσουν σεληνιακές βάσεις.

Σε αντίθεση με τον αρχικό διαστημικό αγώνα μεταξύ των Αμερικανών και των Σοβιετικών, ο στόχος των ΗΠΑ και της Κίνας δεν είναι απλώς να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι στο Φεγγάρι.

Είναι να χτίσουν μόνιμες βάσεις για ανθρώπους στην πιο στρατηγική του θέση, τον σεληνιακό νότιο πόλο. Και καθώς και τα δύο έθνη ετοιμάζονται να αναπτύξουν σταθμούς εκεί μια μέρα, φαίνεται πιθανό ότι οι εντάσεις στο διάστημα θα αντικατοπτρίζουν εκείνες στη Γη.

Αμοιβαία καχυποψία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Κίνα σχεδιάζει μια αρπαγή εδάφους. Κινέζοι αξιωματούχοι υποψιάζονται το ίδιο για τους Αμερικανούς και συνεργάζονται με τη Ρωσία και άλλα φιλικά έθνη για το δικό τους σταθμό στο νότιο πόλο.

Τα περιγράμματα ενός σεληνιακού σιδερένιου παραπετάσματος, στο οποίο οι αντίπαλες υπερδυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κάνουν αναβάτες για να εκμεταλλευτούν τη στρατηγική σημασία του φεγγαριού, ήδη αναδύονται.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής Chang’e 6 την Τρίτη δείχνει ότι, κατά ένα μέτρο, η Κίνα έχει περάσει μπροστά προς το παρόν, σημειώνει η WSJ. Το σεληνιακό πρόγραμμά της έχει πλέον προσγειωθεί στη Σελήνη τέσσερις φορές από το 2013.

Εν τω μεταξύ, μετά από μια παύση δεκαετιών, δύο αμερικανικές εταιρείες φέτος ξεκίνησαν αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια βάσει συμβάσεων με τη NASA. Η μία αποστολή ήταν εν μέρει επιτυχημένη και η δεύτερη απέτυχε, λόγω τεχνικού προβλήματος. Τουλάχιστον δύο ακόμη ιδιωτικές αποστολές, με χρηματοδότηση από τη NASA, πρόκειται να προσπαθήσουν να φτάσουν στο φεγγάρι μέσα στο έτος.

4 – 0,5 υπέρ της Κίνας

Κάπως έτσι ο πίνακας αποτελεσμάτων προσελήνωσης είναι «4 προς 0,5» υπέρ της Κίνας, λέει στη WSJ ο Σιμόν ντελ Ανιέλο, Ιταλός ερευνητής που συνεργάστηκε με το Chang’e 6. «Η διαφορά είναι ότι η Κίνα έχει αποστολές που πετυχαίνουν την προσελήνωση», τονίζει.

Όλα αυτά ασκούν πίεση στον πιο διάσημο διαστημικό οργανισμό στον κόσμο, τη NASA. Μέσω του προγράμματος εξερεύνησης, Artemis, η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πολλαπλές προσεληνώσεις τα επόμενα χρόνια, να αναπτύξει έναν σταθμό εφοδιασμού σε σεληνιακή τροχιά και τελικά να δημιουργήσει μόνιμα στρατόπεδα στην επιφάνεια της Σελήνης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης