Στο -50% η πτώση του λιανεμπόριου στην Ελλάδα

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο φετινός κύκλος εργασιών θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2019. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, ο μέσος όρος πτώσης του τζίρου διαμορφώνεται στο 50%.

Μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της υγειονομικής κρίσης συνίσταται στον τομέα των επενδύσεων, καθώς σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο αντίκτυπος αυτής της εκτεταμένης αποεπένδυσης θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια προσαρμογής στο νέο, γεμάτο προκλήσεις, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Την ίδια ώρα, επτά στις 10 επιχειρήσεις παρατήρησαν καθυστερήσεις στις παραγγελίες που είχαν πραγματοποιήσει ή/και προχώρησαν σε ακυρώσεις λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα φαινόμενο αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι το οποίο πλήττει περισσότερο τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης