Μειώνουν και το... πλεόνασμα (υποτίθεται) λόγω των φοροελαφρύνσεων

Οι αριθμοί αρχίζουν να... καταρρέουν στο success story Σαμαρά. Πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο του στόχου κατά 1,3 δισ. ευρώ για το 2015 προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ ο στόχος του Μνημονίου είναι 3% του ΑΕΠ. Η απόκλιση αυτή προκύπτει κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά και του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο μεταξύ οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, δεδομένου ότι στις 6 Οκτωβρίου θα πρέπει το προσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας άρχισαν από σήμερα να ελέγχουν, ενώ οι επικεφαλής της θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, στις 30 του μήνα. Στις 8 Οκτωβρίου, τα στελέχη της τρόικας θα αναχωρήσουν, καθώς μαζί με τον κ. Χαρδούβελη θα πρέπει να παρευρεθούν στις 10 με 12 Οκτωβρίου στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και στο Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στον πρώτο γύρο των συζητήσεων με την τρόικα να εξετασθεί ο νέος προϋπολογισμός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης