Μακίμπιν: H Αυστραλία ακολουθεί κατά πόδας το ευρωπαϊκό μοντέλο

The Australian Financial Review

«Κάνουμε τα οικονομικά λάθη της Ευρώπης». Την προειδοποίηση αυτή έκανε ο πρώην σύμβουλος της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, καθηγητής,Γουόργουικ Μακίμπιν, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας, επικεντρώνοντας όλη της την προσοχή στην αναδιανομή του πλούτου, την οριοθέτηση των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση αναποτελεσματικών οικολογικών πολιτικών.

Η οικονομία της Αυστραλίας είναι περισσότερο ευάλωτη από κάθε άλλη φορά, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Γκίλαρντ, η οποία και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Κριτική κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής άσκησε και για τον τρόπο που η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την απόκτηση του ευρυζωνικού διαδικτύου (broadband), τονίζοντας ότι δεν έγινε πραγματική αξιολόγηση για το πόσο τελικά θα κοστίσει και θα είναι μακροπρόθεσμα το κέρδος της χώρας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Australian Finance Review, ο γνωστός και παγκόσμια αναγνωρισμένος οικονομολόγος, σημειώνει με έμφαση ότι ''η Αυστραλία ακολουθεί κατά πόδας το ευρωπαϊκό μοντέλο''.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι το πιο πάνω άρθρο γράφτηκε έξι μήνες μετά την αποχώρηση του καθηγητή Μακίμπιν, από το συμβούλιο της Αποθεματικής Τράπεζας όταν ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σαουάν αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας του με την τράπεζα.

Ο καθηγητής Μακίμπιν, επέκρινε και την πολιτική των επιχορηγήσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι στις ντόπιες αυτοκινητοβιομηχανίες, ισχυριζόμενος ότι και σε αυτόν τον τομέα οι αποφάσεις πάρθηκαν στο πόδι και το όλο πρόγραμμα είναι γεμάτο τρύπες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης