Η ύφεση πλήττει την Ευρώπη - ανησυχούν όλοι

Πλην της Γερμανίας, η υπόλοιπη ευρωζώνη βουλιάζει ανησυχητικά σε ύφεση. Για παράδειγμα η δραστηριότητα στις γαλλικές επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας και αυτό ισχύει και στον δευτερογενή (βιομηχανικό) τομέα και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα ούτε για τη Γερμανία είναι ευοίωνες οι εξελίξεις. Οχι μόνο επειδή ο δείκτης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά επειδή το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε έστω και οριακά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και η γερμανική οικονομία βρίσκεται δηλαδή ήδη με το ένα πόδι στην ύφεση.

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «πρόσθετα μη συμβατικά εργαλεία» (τύπωμα ευρώ) για να στηρίξει την αναιμική οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ιαπωνικού τύπου, απειλή. Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία πασχίζει να παγιώσει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που βυθίστηκε στην ύφεση έπειτα από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων!

Τέλος και η κρίση στην Ουκρανία πλήττει την την Ευρώπη. "Οι εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία για την πολιτική που ασκεί στην Ουκρανία επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη επειδή προκαλούν αντίποινα από τη Μόσχα" αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία μελετών Markit.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης