XPRIZE: Διαγωνισμός με βραβείο 7 εκατ. δολαρίων για την εξερεύνηση των ωκεανών με ρομπότ

Την έναρξη του τριετούς διαγωνισμού Shell Ocean Discovery XPRIZE, ύψους 7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του XPRIZE, Dr. Πίτερ Διαμαντής σε συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η εξέλιξη τεχνολογιών πάνω στη μη επανδρωμένη εξερεύνηση του βυθού των ωκεανών. Στο πλαίσιό του, η NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) προσφέρει βραβείο ενός εκατ. δολαρίων σε ομάδες που θα είναι σε θέση να αποδείξουν πως η τεχνολογία τους θα μπορεί να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στον ωκεανό μέσω βιολογικών και χημικών σημάτων.

«Οι ωκεανοί μας καλύπτουν τα 2/3 της επιφάνειας του πλανήτη και είναι σημαντική πηγή τροφής, ενέργειας, οικονομικής ασφάλειας, ακόμα και του αέρα που αναπνέουμε παγκοσμίως, ωστόσο το 95% της βαθιάς θάλασσας παραμένει μυστήριο» είπε ο κ. Διαμαντής. «Για την ακρίβεια, έχουμε καλύτερους χάρτες για την επιφάνεια του Άρη παρά για τον πυθμένα του ωκεανού μας. Το Shell Ocean Discovery XPRIZE θα αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση στον ωκεανό επιταχύνοντας την καινοτομία για την περαιτέρω εξερεύνηση ενός εκ των μεγαλύτερων ανεξερεύνητων συνόρων μας» σημείωσε.

O τριετής διαγωνισμός περιλαμβάνει 9 μήνες για εγγραφή, 12 μήνες για ανάπτυξη «λύσεων» και 18 μήνες για την ολοκλήρωση δύο γύρων δοκιμών και κρίσης από πάνελ ειδικών. Σε κάθε γύρο, οι διαγωνιζόμενοι θα ολοκληρώνουν μια σειρά αποστολών/ εργασιών, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός χάρτη του πυθμένα, τη λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης ενός συγκεκριμένου αντικειμένου και τον εντοπισμό χαρακτηριστικών αρχαιολογικού, βιολογικού ή γεωλογικού ενδιαφέροντος. Επίσης πρέπει να επιδείξουν αντοχή, αποδεικνύοντας ότι οι τεχνολογίες τους, οι οποίες, με σημείο εκκίνησης την ακτή ή τον αέρα, είναι σε θέση να λειτουργούν σε βάθος άνω των 4.000 μέτρων.

Το Grand Prize, ύψους 4 εκατ. δολαρίων, και το Second Place Prize, ύψους ενός εκατ. δολαρίων, θα δοθούν στις δύο ομάδες που θα επιτύχουν τα υψηλότερα σκορ όσον αφορά στην επίδειξη χαρτογράφησης πυθμένα υψηλής ανάλυσης, αφού έχουν αποδείξει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά σε ταχύτητα, αυτονομία και βάθος. Μέχρι και 10 ομάδες που θα προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο θα μοιραστούν ένα βραβείο ενός εκατ. δολαρίων, ενώ το μπόνους βραβείο της ΝΟΑΑ θα δοθεί στην ομάδα που θα μπορεί να εντοπίσει ένα χημικό ή βιολογικό σήμα στην πηγή του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης