Σοβαρό λάθος η χορήγηση φάρμακου στο παιδί με το κουτάλι της κουζίνας

Ο τρόπος με τον οποίο χορηγούνται οι αντιβιώσεις στα παιδιά και συγκεκριμένα, οι δόσεις των αναλγητικών αντιπυρετικών, ήταν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Φρετζάγια κατά τη διάρκεια του 10ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής,οι γονείς όταν χορηγούν στα παιδιά τους υγρές φαρμακευτικές  μορφές (σιρόπια- εναιωρήματα) συνήθως χρησιμοποιούν  κοινά κουτάλια κουζίνας,τα οποία ποικίλουν σημαντικά σε όγκο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  είτε να υπερδοσολογούν αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών είτε να υποδοσολογούν μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών «Άλφα» που έγινε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Αττική, οι ειδικοί, εξετάζοντας 71 διαφορετικά μικρά κουτάλια που συλλέχθηκαν από 25 νοικοκυριά διαπίστωσαν ότι ο όγκος τους κυμαινόταν από 2,5 έως 7,3 ml.

Η ετερογένεια αυτή είναι τόσο σημαντική ώστε οδήγησε τον Απρίλιο του 2015, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων να εκδώσει  κατευθυντήριες οδηγίες, προτείνοντας ως αποκλειστικό  τρόπο χορήγησης  των υγρών φαρμακευτικών μορφών στα παιδιά τη δοσομετρική σύριγγα σε ml για την αποφυγή σύγχυσης και δοσομετρικών λαθών που συνδέονται με τα κουτάλια κουζίνας.

Ο καθηγητής Φρετζάγιας σημείωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να χορηγούν στα παιδιά  σιρόπια και εναιωρήματα με την κατάλληλη και ειδικά σχεδιασμένη δοσομετρική σύριγγα σε ml, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία των φαρμάκων.

Εξάλλου, όπως τόνισε, οι κοινές σύριγγες δεν εξυπηρετούν καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Φρετζάγιας αναφέρθηκε στις παιδικές λοιμώξεις λέγοντας, ότι δεν είναι συνήθως σοβαρές και ταλαιπωρούν τα παιδιά μόνο για λίγες μέρες.

Ως εκ τούτου, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα, παρά μόνο αν παρατηρήσουν επίμονο πυρετό ή κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα.

Για το λόγο αυτό, προέτρεψε τους γονείς να είναι ψύχραιμοι, να διαβάζουν πολύ αναλυτικά τις οδηγίες των φαρμάκων που τους δίνει ο γιατρός για το παιδί και να ακολουθούν πιστά αυτές τις οδηγίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν η  δόση του φαρμάκου προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού, τότε θα εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα αλλά και θα ελαχιστοποιηθούν οι όποιες πιθανές παρενέργειες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης