Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και πριν από αυτή απέφευγαν να κάνουν οποιουδήποτε είδους ενέσεις εξαιτίας του φόβου τους για τις σύριγγες και τις βελόνες.
Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών συστήματα (επιθέματα, μηχανισμούς κ.α.) που εγχέουν φαρμακευτικές ουσίες σε ασθενείς ή κάνουν εμβολιασμούς με ανώδυνο τρόπο.
Η Καναδική νεοφυής εταιρεία Cobionix συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Waterloo στο Οντάριο και το αποτέλεσμα είναι το Cobi, ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα που πραγματοποιεί ανώδυνες ενέσεις χρησιμοποιώντας μια νέα επαναστατική μέθοδο.
Το ρομπότ χρησιμοποιεί τρισδιάστατους αισθητήρες, την τεχνολογία λέιζερ LiDAR που χρησιμοποιούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα για να χαρτογραφούν τον δρόμο που κινούνται ενώ επίσης ενσωματώνει και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Το ρομπότ χαρτογραφεί το σώμα του ατόμου που θα δεχτεί την ένεση για να βρει το κατάλληλο σημείο για να την κάνει. Το ρομπότ θα αναζητήσει μικροσκοπικά κενά στο δέρμα του ατόμου, κενά με πάχος μικρότερο από αυτό μια τρίχας.
Στη συνέχεια το ρομπότ θα «κολλήσει» το στόμιο του στην είσοδο της τρύπας και θα εκτοξεύσει μέσα σε αυτή την φαρμακευτική ουσία με τη μορφή ενός πίδακα υψηλής πίεσης.
«Δημιουργήσαμε το Cobi για να πραγματοποιεί ανώδυνες ενέσεις και να δείξουμε ότι οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν ενδομυϊκές ενέσεις όπως εμβόλια χωρίς την χρήση βελόνας αλλά και την παρουσία κάποιου επαγγελματία υγειονομικού» αναφέρει ο Τιμ Λάσγουελ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cobionix.
Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείνει ένα ραντεβού ηλεκτρονικά με όποια κλινική ή φαρμακείο διαθέτει το Cobi και όταν πάει εκεί να δείξει στην κάμερα του ρομπότ την ταυτότητα του για να γίνει η διαδικασία πιστοποίησης και στη συνέχεια να κάνει την ανώδυνη ένεση.