Οργανικό πρόβλημα η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης στις γυναίκες

Η μείωση της ερωτικής διάθεσης σε μια γυναίκα μπορεί να είναι πρωτογενής και σταθερή ή να οφείλεται σε κάποιους παροδικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γουέϊν του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ έβαλαν στο μικροσκόπιο τους το τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο γυναικείο εγκέφαλο, ποιες δηλαδή διεργασίες διενεργούνται και μια γυναίκα νιώθει ότι έχει χαμηλή λίμπιντο και έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Εξέτασαν 19 γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με υποτονική σεξουαλική επιθυμία για να ελέγξουν τις νευρικές του δομές και πώς αυτές ενεργοποιούνται όταν δέχονται κάποιους ερεθισμούς.

Στη συνέχεια τις έβαλαν να βλέπουν κάθε μέρα για 30 λεπτά βιντεοταινίες με διάφορα προγράμματα από την τηλεόραση, μεταξύ αυτών και ερωτικές ταινίες και ανέλυσαν το τι συνέβαινε στον εγκέφαλο τους εκείνες τις στιγμές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, είναι οργανικό και σωματικό πρόβλημα για τις γυναίκες αυτές, όπως για παράδειγμα όταν υποφέρουν από πολυκυστικές ωοθήκες. Δεν διαφάνηκε ότι οφείλεται σε ψυχικό πρόβλημα ή σε κάποια δύσκολη κατάσταση που βίωσαν και τις στιγμάτισε. 

Πάντως με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ, σημειώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την εύρεση κατάλληλων θεραπειών.

Τα ευρήματα αυτά δεν είναι ωστόσο, αποδεκτά από όλες τις επιστημονικές κοινότητες. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τα ψυχοκοινωνικά θέματα και προβλήματα επισημαίνουν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διευκρινιστεί και ο ρόλος της κατάθλιψης στη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, γιατί είναι γνωστό ότι μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο σεξ.

Όπως τονίζουν, ένα σοβαρό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι σχετικό με την αιτία ή τις αιτίες που προκαλούν την διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας. Και σ΄ αυτή την περίπτωση όπως λένε, με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας πρέπει να ελεγχθεί το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά καιρούς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να εντοπίσουν, αν η μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας οφείλεται σε δευτερογενή αίτια όπως είναι η κούραση, το στρες, το άγχος, ο τρόπος ζωής τους κ.ά..

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης