Οι φαλακροί άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη

φαλάκρα

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως άντρες που έκαναν βιοψία προστάτη, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο εάν είχαν χάσει και πολλά μαλλιά.

Οι λόγοι της συσχέτισης δεν είναι σαφείς, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να παίζουν ρόλο οι ορμόνες του ανδρικού φύλου: τα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα, στα οποία ανήκει και η τεστοστερόνη, μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αλλά και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πιστεύεται ότι το ανδρογόνο διυδροτεστοστερόνη (DHT) αυξάνεται στους φαλακρούς άνδρες, προκαλώντας την σταδιακή συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Καθώς τα τριχοθυλάκια μικραίνουν, τα μαλλιά εξασθενούν και τελικά παύουν να αναπτύσσονται.

Η DHTέχει ενοχοποιηθεί και στην ανάπτυξη του προστατικού καρκίνου.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νιλ Φλέσνερ δήλωσε πως παρότι τα ευρήματα αυτά χρειάζονται επαλήθευση από μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου για τους άντρες που βλέπουν το τριχωτό της κεφαλής τους να υποχωρεί.

«Όσο περισσότερα μαλλιά είχαν χάσει οι άντρες που μελετήσαμε, τόσο πιθανότερο ήταν να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη», εξήγησε ο δρ Φλέσνερ, ο οποίος είναι διευθυντής στο Τμήμα Ουρολογίας του νοσηλευτικού οργανισμού University Health Network και καθηγητής Χειρουργικής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Οι φαλακροί άντρες θα πρέπει να γνωρίζουν πως ίσως ωφεληθούν εάν αρχίσουν νωρίτερα από τη συνιστώμενη ηλικία το τακτικό τσεκ απ για τον προστάτη».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα προέρχονται από μια σχετικά μικρή μελέτη και δεν υποδηλώνουν πως η φαλάκρα προκαλεί τον καρκίνο, αλλά απλώς ότι θα μπορούσε να αποτελεί μια προειδοποιητική ένδειξη αυξημένου κινδύνου.

Στη μελέτη του δρος Φλέσνερ συμμετείχαν 214 άνδρες, ηλικίας 59 έως 70 ετών, με αυξημένα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Το PSA είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και συχνά αυξάνεται όταν υπάρχει καλοήθης υπερπλασία του αδένα, καρκίνος ή προστατίτιδα.

Φυσιολογικά είναι τα επίπεδά της έως 4. Οι εθελοντές της μελέτης είχαν μέση τιμή PSA 5,8.

Όπως είπε ο δρ Φλέσνερ παρουσιάζοντας την μελέτη στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στην Ατλάντα, όλοι οι εθελοντές παραπέμφθηκαν για βιοψία.

Πριν από τη βιοψία, η φαλάκρα τους ταξινομήθηκε με βάση μια κλίμακα τεσσάρων σταδίων: ελάχιστη μπροστά στο κεφάλι, περιορισμένη στην κορυφή του κεφαλιού, μέτρια στην κορυφή του κεφαλιού και σοβαρή φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού και στα πλάγια.

Όσο πιο εκτεταμένη ήταν η φαλάκρα ενός άνδρα, τόσο πιθανότερο ήταν να βγει η βιοψία θετική για καρκίνο του προστάτη.

Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζουν εκείνα μελέτης του 2010, η οποία είχε δείξει ότι οι φαλακροί άντρες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη – αυτό που ο κόσμος αποκαλεί «έχω προστάτη».

Στην υπερπλασία αυτή, η οποία δεν είναι καρκίνος, ο προστατικός αδένας διογκώνεται και πιέζει την ουρήθρα (είναι το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα), με συνέπεια να εκδηλώνει ο πάσχων διαταραχές της ούρησης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Τα Νέα

Δείτε επίσης