Συστήθηκε ως "διοικητής" στο πρώτο τηλεφώνημα, το έκλεισε όταν ζήτησαν τον αριθμό του και ξαναπήρε αφού εκτέλεσε δεκάδες εφήβους ακόμη.
Γονείς, φίλοι και οικείοι των δεκάδων θυμάτων του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, καθώς και οι υπόλοιποι πολίτες της σκανδιναβικής χώρας, άκουσαν τα ηχητικά αποσπάσματα από τα τηλεφωνήματά του στην Αμεση Δράση, λίγο μετά την έναρξη των μαζικών δολοφονιών και μετά το τέλος τους.
Το ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα τέσσερις μήνες μετά τις φονικές εκρήξεις στο κέντρο του Οσλο και το μακελειό στο νησί Ουτόγια, όπου λειτουργούσε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Μπρέιβικ μετά τις εκρήξεις στο Οσλο έφτασε στο νησί μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό και επί περίπου 50 λεπτά εκτελούσε αδιακρίτως εφήβους και νέου της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.
Ακολούθως, στο πρώτο τηλεφώνημα, ο 32χρονος συστήνεται στο προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου ως "Διοικητής Αντερς Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομουνιστικού αντιστασιακού κινήματος". Δηλώνει ότι επιθυμεί να παραδοθεί στις Αρχές, αλλά όταν του ζητείται ο αριθμός του κινητού του για επιβεβαίωση, κλείνει.
Ο Μπρέιβικ την στιγμή της σύλληψής του.
Ακολουθεί για 20 λεπτά νέο κρεσέντο πυροβολισμών με δεκάδες θύματα, πριν τελικά ο Μπρέιβικ ξαναπάρει, πιθανώς επειδή δεν έχει πλέον άλλους διαθέσιμους στόχους. "Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου ... κατά συνέπεια οπότε θέλω να παραδοθώ" αναφέρει, αυτή τη φορά υποστηρίζοντας ότι είναι και μέλος της κοινότητας των Ναϊτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το δράστη προσπαθούσε να "βγάλει γραμμή" από νωρίς, αλλά τελικά μόνο δύο από τις δέκα προσπάθειες ήταν επιτυχείς.
Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι το μακελειό της 22ης Ιουλίου οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα και εκτιμά ότι η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. "Δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί δεν κατέβασε το όπλο όταν θεώρησε ότι είχε κάνει ήδη αρκετή ζημιά" υποστήριξε ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπεσταντ στον τηλεοπτικό σταθμό που μετέδωσε το ντοκουμέντο.
Η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί τα θύματα προφανώς διαφωνεί. " Ο κόσμος σίγουρα δεν θα χαρεί να ακούσει τη φωνή του Μπρέιβικ να μεταδίδεται στο σαλόνι του, κυρίως εκείνοι που βρίσκονταν στο νησί και τον άκουσαν να φωνάζει", σημείωσε ο δικηγόρος Τζον Κρίστιαν Έλντεν.