Λιγότερο πιθανή η εμφάνιση καρκίνου του εντέρου λόγω ασπιρίνης

aspirini ασπιρίνη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Άντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 127.000 ανθρώπων για μια μεγάλη περίοδο από τη δεκαετία του ΄80 έως το 2012, στη διάρκεια της οποίας οι 1.226 ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.

Όσοι έπερναν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχαν κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, συγκριτικά με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου.

Όμως η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ισχύει για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν όμως και πως όσοι έχουν την μετάλλαξη του εν λόγω γονιδίου, δεν κινδυνεύουν λιγότερο. Συνεπώς, όπως είπε ο Τσαν, το επόμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Τέλος οι ερευνητές τόνισαν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση πρώτα έναν γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει παρενέργειες όπως αιμορραγία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης