Ζοζεφίν Μπέικερ: Η πρώτη μαύρη γυναίκα στο γαλλικό Πάνθεον

Τα λείψανα της Ζοζεφίν Μπέικερ, της διάσημης Γαλλο-Αμερικανίδας χορεύτριας, τραγουδίστριας και ηθοποιού που συνεργάστηκε με τη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μεταφερθούν στο μαυσωλείο του Πάνθεον, σύμφωνα με βοηθό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


 
 

H Ζοζεφίν Μπέικερ που γεννήθηκε στο Μιζούρι το 1906 και άφησε την τελευταία της πνοή στο Μονακό το 1975, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα κηδευτεί στο ιερό μνημείο του Παρισιού.


 
 

Η οικογένεια της Μπέικερ ζητούσε τη μεταφορά των λειψάνων της από το 2013 και συγκέντρωσε περίπου 38.000 υπογραφές για την εκπλήρωση του αιτήματος.

Μια ομάδα που έθεσε στόχο την είσοδό της στο γαλλικό Πάνθεον -στην οποία συμμετείχε και ένας από τούς γιούς της Μπέικερ, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο στις 21 Ιουλίου, όπως είπε η Τζένιφερ Γκέσντον -ένα από τα μέλη της ομάδας, στον Guardian. «Όταν ο πρόεδρος είπε ναι, ήταν μεγάλη χαρά» ανέφερε.


 
 

«Ήταν μία καλλιτέχνης, η πρώτη μαύρη διεθνής σταρ, μια μούσα του κυβισμού, μια αγωνίστρια της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τον γαλλικό στρατό, ενεργή στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη μάχη για κοινωνικά δικαιώματα» έλεγε χαρακτηριστικά το κάλεσμα για υπογραφές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης