Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι μια ισχυρή συνθετική πρωτεΐνη, η ΕΡ67, μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον της γρίπης μέσα σε μόλις δύο ώρες από τη χορήγησή της, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».
Μέχρι στιγμής η συνθετική πρωτεΐνη έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια τα οποία είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης. Όπως φάνηκε, όσα πειραματόζωα έλαβαν μια δόση ΕΡ67 μέσα σε 24 ώρες από την έκθεσή τους στον ιό δεν εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης – ή σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανίστηκαν συμπτώματα αυτά ήταν πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με εκείνα που παρουσίασαν ποντίκια τα οποία δεν έλαβαν την πρωτεΐνη.
Τα επίπεδα νόσησης στα ποντίκια μετριούνται με βάση την απώλεια βάρους. Συνήθως τα ποντίκια που εκτίθενται στον ιό της γρίπης χάνουν σχεδόν το 20% του βάρους τους όταν μολύνονται. Ωστόσο τα ζώα που έλαβαν την πρωτεΐνη έχασαν μόλις το 6% του σωματικού βάρους τους. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ζώα που έλαβαν τη θεραπεία μια ημέρα μετά την έκθεσή τους σε θανατηφόρα δόση του ιού της γρίπης, δεν πέθαναν.
Ανοσοενισχυτικό σε εμβόλια
Σημειώνεται ότι η ΕΡ67 έχει χρησιμοποιηθεί ως ανοσοενισχυτικό σε εμβόλια – πρόκειται για μια ουσία που προστίθεται στο εμβόλιο προκειμένου να προκαλείται ισχυρότερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτό. Τώρα η Τζόι Φίλιπς, επικεφαλής της νέας μελέτης από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και ο συνάδελφός τηςΣαμ Σάντερσον από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα είδαν ότι η συνθετική αυτή πρωτεΐνη μπορεί να κάνει… τη δουλειά και μόνη της, καταργώντας την ανάγκη εμβολίου.
Όπως εξήγησε η δρ Φίλιπς «ο ιός της γρίπης είναι πολύ ‘ύπουλος’ και δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να τον αναγνωρίσει για αρκετές ημέρες έως ότου εμφανιστούν συμπτώματα. Η μελέτη μας έδειξε όμως ότι εάν εισαχθεί στον οργανισμό η ΕΡ67 μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση στον ιό, οδηγεί σε σχεδόν άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, πολύ πιο ταχεία από τη φυσιολογική απόκριση που θα είχε το σώμα».
Αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως στελέχους
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως επειδή η ΕΡ67 επιδρά άμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι αποτελεσματική ανεξαρτήτως του στελέχους γρίπης που έχει «χτυπήσει» το άτομο – αυτό της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα εμβόλια για τη γρίπη τα οποία πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένα στελέχη που κυκλοφορούν κάθε περίοδο.
Σύμφωνα με τη δρα Φίλιπς παρότι η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στη γρίπη η συνθετική πρωτεΐνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ενάντια και σε άλλες αναπνευστικές νόσους καθώς και σε λοιμώξεις από μύκητες. Παράλληλα, η ερευνήτρια προσέθεσε ότι η ΕΡ67 μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμη και στην κτηνιατρική καθώς είναι ενεργή στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών.