Η παχυσαρκία θανάσιμη απειλή για την Ευρώπη

Σε θανάσιμη απειλή εξελίσσεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση η παχυσαρκία, καθώς σκοτώνει κάθε χρόνο άμεσα η έμμεσα 2.800.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Επιδημιολόγο και Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου σε Θέματα Δημόσιας Υγείας κ. Κωνσταντίνο Βαρδαβά, ο οποίος παρουσίασε τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου σε Θέματα Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά, το μέλλον είναι δυσοίωνο αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την μείωση των παχύσαρκων παιδιών μέχρι το 2020. Κι αυτό γιατί ανησυχητικός είναι ο υψηλός επιπολασμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την  Πρωτοβουλία Επιτήρησης του ΠΟΥ για την Παιδική Παχυσαρκία, περίπου 1 στα 3 παιδιά στην ΕΕ, ηλικίας 6-9 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010 .

Η παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, στην υγεία και την ποιότητα ζωής και μπορεί να συντρίψει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μας στο εγγύς μέλλον. Από τα στοιχεία που υπάρχουν το 7% των εθνικών προϋπολογισμών δαπανάται για την υγεία σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ τεράστιες είναι οι έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν την απώλεια παραγωγικότητας, τις απουσίες από την εργασία και τους πρόωρους θανάτους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του μέσου Ευρωπαίου πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την αύξηση της παχυσαρκίας που έχουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι διατροφικές συνήθειες μας για το τι, πόσο και πού τρώμε. Για παράδειγμα οι νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταναλώνουν σήμερα περισσότερο fast-food και σημαντικές ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών, τρώνε πιο συχνά έξω από ότι στο σπίτι. Ενώ, όπως συμπλήρωσε, έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα  καθώς το άθλημα ή το παιχνίδι έξω, έχουν αντικατασταθεί από «το παιχνίδι με την οθόνη και την καθιστική ζωή».

Για να μπει φρένο στην εξάπλωση, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου Δράσης  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παιδική Παχυσαρκία είναι να συμβάλει στον περιορισμό της αύξησης των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και των νέων (0-18 ετών) μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα το σχέδιο δράσης (2014 με 2020) προβλέπει την υποστήριξη για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή, την προώθηση ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος, ιδίως στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, τον περιορισμό της εμπορίας και διαφήμισης στα παιδιά, την ενημέρωση των οικογενειών και φυσικά την ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας. Όπως είπε, «η εναρμόνιση των μέτρων της Ε.Ε στην Εθνική Νομοθεσία, η αλλαγή του τρόπου ζωής με άσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα) και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο».

Ταυτόχρονα ο νέος κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές έχει την υποχρέωση παροχής διατροφικών πληροφοριών ξεκινώντας από τις 13 Δεκεμβρίου του 2016. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ελάχιστο μέγεθος της γραμματοσειράς για τις υποχρεωτικές πληροφορίες
  • Σαφέστερη και εναρμονισμένη παρουσίαση των αλλεργιογόνων (π.χ. σόγια, ξηρούς καρπούς, γλουτένη, λακτόζη) για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (έμφαση από την γραμματοσειρά, το στυλ ή το χρώμα του φόντου) στον κατάλογο των συστατικών
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες αλλεργιογόνων για τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατόριων και καφέ
  • Απαραίτητες ορισμένες διατροφικές πληροφορίες για την πλειονότητα των προσυσκευασμένων επεξεργασμένων τροφίμων
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες προέλευσης για το νωπό κρέας από χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά
  • Ίδιες απαιτήσεις επισήμανσης για προϊόντα σε απευθείας σύνδεση, εξ αποστάσεως πώληση ή αγορά σε ένα κατάστημα
  • Λίστα των τεχνολογικά επεξεργασμένων νανοϋλικών στα συστατικά
  • Ειδικές πληροφορίες σχετικά με την φυτική προέλευση εξευγενισμένων ελαιών και λιπών
  • Αυστηρότεροι κανόνες για την πρόληψη των παραπλανητικών πρακτικών
  • Ένδειξη υποκατάστατου συστατικού για «απομίμηση» τροφίματος
  • Σαφής ένδειξη των προϊόντων που είναι κατεψυγμένα.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης