Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλκοολικές γυναίκες συγκριτικά με τους αλκοολικούς άνδρες έχουν περισσότερο μειωμένη την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές υπεύθυνες για συναισθηματική επεξεργασία (συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής και ιππόκαμπου), καθώς και μνήμη και κοινωνική επεξεργασία (περιοχές φλοιού, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων μετωπιαίων και υπερμαγνητικών περιοχών).
Το 2015, η Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Φαρμάκων και τον Αλκοολισμό Υγείας έδειξε ότι 15,1 εκατομμύρια ενήλικες έχουν Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ (AUD). Αν και είναι από τις κορυφαίες ασθένειες παγκοσμίως, οι ανωμαλίες στη συναισθηματική επεξεργασία που αποτελούν το βασικό πρόβλημα δεν είναι καλά κατανοητές.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες έρευνες που περιγράφουν τις ανωμαλίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη Διαταραχή της Χρήσης Αλκοόλ δεν αντιμετωπίζουν τις διαφορές μεταξύ των φύλων, αλλά στηρίζονται κυρίως στην έρευνα με αλκοολικούς άνδρες ή συνδυασμένες ομάδες φύλου.
Προηγούμενη έρευνα μεταξύ των αλκοολικών έδειξε ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου έχουν αποκλείσει τις αποκρίσεις σε εξαιρετικά φορτισμένες οπτικές εικόνες. Η μελέτη αυτή έδειξε πως οι ανωμαλίες που σχετίζονται με τον αλκοολισμό σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου διέφεραν για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM), σε συνεργασία με το σύστημα VA Boston Healthcare και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να μετρήσουν τη διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ εξαιρετικά φορτισμένων οπτικών εικόνων και ουδέτερων εικόνων.
Και όπως εξήγησε ο Kayle S. Sawyer, PhD, από το τμήμα Ανατομίας και Νευροβιολογίας του BUSM και συγγραφέας της μελέτης, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εμπειρίες και οι μηχανισμοί της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ και του εθισμού διαφέρουν για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα αντιμετωπίζουν συνήθως τη Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ ως ομοιογενή νόσο, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όμως η μελέτη αυτή παρέχει νέες πληροφορίες για τη συναισθηματική αντίδραση του εγκεφάλου των αλκοολικών ανδρών και γυναικών.
Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται πρόσθετες έρευνες, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί μία μέρα να οδηγήσουν σε στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας ειδικά προσαρμοσμένες στο κάθε φύλο.