Η αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά 1-3 ποτήρια την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης κατά 68-205 θερμίδες, τη μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 78-235 γρ., σακχάρων κατά 5-18 γρ. και τη μείωση της χοληστερόλης κατά 7-21 γρ.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 4,2 ποτήρια σκέτο νερό σε καθημερινή βάση λαμβάνοντας 2.157 θερμίδες, από τις οποίες οι 125 θερμίδες προέρχονταν από σακχαρώδη ποτά και ροφήματα και οι 432 θερμίδες από τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. γλυκά, αρτοποιήματα και διάφορα άλλα σνακ τα οποία θεωρούνται περιττά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.
Οι αμερικανοί επιστήμονες εξηγούν ότι το 1% ως προς την αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης νερού μπορεί να φαίνεται λίγο, ωστόσο ήταν αρκετό ώστε να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων τους κατά 8,6%, όπως επίσης και την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αλλά και υπερβολικά πλούσιων σε λιπαρά τροφών.
Σύμφωνα με τον δρα Αν, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ των νεαρών και των μεσήλικων ανδρών, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα συνδέονταν με την υψηλότερη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και άρα ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη αλλαγή.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Human Nutrition and Dietetics».