Χαρίζονται (;) χρέη μέχρι 200 ευρώ στην Εφορία με νομοσχέδιο στη Βουλή

χρεη, εφορια ,

«Στο απυρόβλητο» θέλει τώρα να αφήσει τουλάχιστον 500.000 φορολογουμένους που έχουν μηδαμινά χρέη στην εφορία αλλά δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Μπροστά στις αντιδράσεις για την εξαίρεση των συνεπών οφειλετών από τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιλάβει σε  πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διατάξεις για τον χαρακτηρισμό ως «ανεπίδεκτων προς είσπραξη» για τις πολύ μικρές οφειλές ύψους 200 ευρώ ανά οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα χρέη αυτά δεν «χαρίζονται». Αν χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», το δημόσιο απλώς στρέφεται στην αναζήτηση άλλων οφειλετών, για τους οποίους θα ασκήσει αναγκαστικά μέτρα για να εισπράξει όσα και όπως μπορέσει, από τα χρήματα που του οφείλονται (κατασχέσεις, ειδοποιήσεις σε εγγυητές και συγγενείς κλπ).

«Στο συρτάρι» όμως θα μείνουν περίπου τα 40-45 από τα 56,5 δισ., για να μπορέσει ο φοροεισπρακτικός να εστιάσει στα παλαιά χρέη που μπορούν να εισπραχθούν αλλά και στα νέα χρέη, τη στιγμή που δημιουργούνται και πριν γιγαντωθούν.

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εξετάζει:

- τη διαγραφή οφειλών προς την εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού εισοδήματος και διαβίωση σε εξαιρετικά μειονεκτικές συνθήκες (π.χ. άποροι).

- το χαρακτηριστικό ως μη εισπράξιμων των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων των οφειλετών χωρίς να έχει εντοπισθεί κάποιο ρευστοποιήσιμο ή αξιοποιήσιμο στοιχείο. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα χαρακτηρίζεται μη εισπράξιμο, θα παραμένει σε «ύπνωση» για είκοσι έτη και αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει εντοπισθεί κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, τότε θα διαγράφεται οριστικά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης