Το Hubble κατέγραψε καρέ καρέ μια έκρηξη σουπερνόβα

Το 2010 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια σειρά από εικόνες  από το γαλαξιακό σμήνος Abell 370 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισ. ετών φωτός από εμάς. Μια ομάδα ερευνητών που συστηματικά μελετά εικόνες που έχει καταγράψει το Hubble στη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του έκανε μια  εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι  το Hubble κατέγραψε σε διαδοχικές φάσεις μια έκρηξη σουπερνόβα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό στη μελέτη ενός από τα πιο βίαια και εντυπωσιακά  κοσμικά φαινόμενα που γνωρίζουμε. Καθώς τα άστρα γερνούν και  καταναλώνουν τα καύσιμα τους ξεκινούν οι διεργασίες που θα οδηγήσουν το  άστρο στο θάνατο του.

Οι διεργασίες αυτές διαφέρουν ανάλογα με το είδος του άστρου. Κάποια είδη άστρων όπως αυτό στο οποίο ανήκει ο Ήλιος καθώς  εξαντλούνται τα καύσιμα τους διογκώνονται υπέρμετρα μετατρεπόμενα σε  ερυθρούς γίγαντες καταπίνοντας κυριολεκτικά οτιδήποτε βρίσκεται στον χώρο που διαστέλλονται ή καταστρέφοντας οτιδήποτε βρίσκεται στο θερμικό  βεληνεκές του.

Η Γη για παράδειγμα, όταν σε περίπου πέντε δισ. έτη γίνει ερυθρός γίγαντας πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα γίνει κυριολεκτικά… κάρβουνο.

Στη συνέχεια οι ερυθροί γίγαντες συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε αστρικά πτώματα που ονομάζονται λευκοί νάνοι. Κάποια είδη άστρων όμως καθώς τα καύσιμα τους λιγοστεύουν αρχίζουν να  καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και τελικά αυτοκαταστρέφονται  μέσω τρομερών εκρήξεων οι οποίες ανάμεσα στα άλλα διασκορπίζουν την  αστρική ύλη στο Διάστημα η οποία λειτουργεί ως… σπόρος δημιουργίας νέων,  ολοένα πιο εμπλουτισμένων και σύνθετης χημικής σύστασης άστρων.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια έκρηξη σουπερνόβα η οποία όπως εκτιμούν βάση των δεδομένων που μελέτησαν προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός  πανάρχαιου κολοσσιαίου άστρου.

Το άστρο αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές εξερράγη πριν από 11,5 δισ. έτη κάτι που σημαίνει ότι ανήκε πιθανότατα στις πρώτες αν όχι την πρώτη γενιά άστρων του Σύμπαντος. Το άστρο αυτό υπολογίζεται ότι είχε 530 φορές μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό του Ήλιου.

Το Hubble κατέγραψε εικόνες μόλις έξι ώρες μετά την έκρηξη του άστρου και στη συνέχεια κατέγραψε εικόνες δέκα μέρες αργότερα και εικόνες τριάντα μέρες μετά την έκρηξη.

Όπως είναι ευνόητο οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη αυτού του φαινομένου που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στον κύκλο ζωής του Σύμπαντος.

https://www.youtube.com/watch?v=L3Vzg8OEk7M

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης