Τεράστιο εργαστήριο στο «κέντρο της Γης» θα αναζητήσει τη σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος

Η σκοτεινή ύλη, μια αόρατη ουσία που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία αποτελεί πάνω από το 80 τοις εκατό της ύλης στο Σύμπαν, είναι ένα φαινόμενο που διαφεύγει πεισματικά από τις παρατηρήσεις των επιστημόνων.  Παρά το γεγονός ότι η σκοτεινή ύλη αναζητείται εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ενδείξεις ότι πράγματι υπάρχει  δεν έχει ποτέ εντοπιστεί άμεσα.

Στην Κίνα υπήρχε το China Jinping Underground Laboratory (CJPL) ένα υπόγειο ερευνητικό εργαστήριο το οποίο όπως έγινε γνωστό μετά τις εργασίες αναβάθμισης του έγινε η μεγαλύτερη και βαθύτερη υπόγεια εγκατάσταση στον κόσμο για έρευνες σχετικά με την σκοτεινή ύλη.

Χτισμένο μέσα σε επανασχεδιασμένες σήραγγες που διασχίζουν τα βουνά Jinping στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, το εργαστήριο είναι θαμμένο κάτω από 2,4 χλμ. βράχου. Ο λόγος για τη βαθιά, μοναχική του θέση είναι ότι τόσο πολύ βράχος μπορεί να μειώσει τον θόρυβο του περιβάλλοντος που βρίσκεται στα δεδομένα της σκοτεινής ύλης, που συνήθως προκαλείται από πράγματα όπως οι κοσμικές ακτίνες οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν άλλο ένα κοσμικό μυστήριο το οποίο πασχίζουν να λύσουν οι επιστήμονες. Σε έκταση πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων η τεράστια νέα εγκατάσταση φιλοξενεί δύο αναβαθμισμένους ανιχνευτές σκοτεινής ύλης.

Το εργαστήριο είναι κατασκευασμένο οριζόντια. «Μπορεί κανείς να οδηγήσει ένα λεωφορείο στα σπήλαια. Αυτή η εντυπωσιακή πτυχή της εγκατάστασης καθιστά την κατασκευή μεγάλων υπογείων εγκαταστάσεων λιγότερο δαπανηρή και πιο αποτελεσματική.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη εγκατάσταση που να συνδυάζει τόσο μεγάλο βάθος με τέτοια χαρακτηριστικά» λέει ο Γουίκ Χάξτον, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλι, ο οποίος έχει περιοδεύσει το CJPL-II καθώς και το αρχικό εργαστήριο και ήταν στη συμβουλευτική επιτροπή του εργαστηρίου μέχρι πέρυσι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης