Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ανοιχτά των Φιλιατρών και έγινε αισθητός και στην Αττική, λένε οι σεισμολόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψε δύο σεισμούς 5,7 Ρίχτερ, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έγινε λάθος και ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ τελικά ήταν ένας, ωστόσο είχε προηγηθεί ακόμη ένας 4,3 Ρίχτερ.

Ο έμπειρος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο μπέρδεμα με τον διπλό σεισμό και ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς να πούμε αν τα 5,7 Ρίχτερ είναι η κύρια σεισμική δόνηση».

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι «η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν» και «δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«To θρίλερ με το δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση.
Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης είπε στην τελεόραση του ΑΝΤ1 ότι ο σεισμός «δεν εμπνέει ανησυχία».

Στο ίδιο κλίμα συντάσσεται και ο Ευθύμιος Λέκκας. Ο σεισμολόγος είπε στο protothema.gr ότι «ο σεισμός δεν εμπνέι ανησυχία γιατί έχει καταγραφεί σε θαλάσσιο χώρο με μεγάλο εστιακό βάθος».

Υπενθυμίζεται ότι το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε 17 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος στα 29,1 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε μέρος της κάτω Ιταλίας
Στο μεταξύ ο σεισμός ήταν τόσο έντονος που έγινε αισθητός και στην κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης