Η Μέρκελ έτοιμη να πει ναι στο (σωτήριο) ευρωομόλογο!

Μέρκελ-Σαρκοζί

Φως στο αδιέξοδο ευρωπαϊκό τούνελ «βλέπουν» ευρωπαϊκές πηγές που ισχυρίζονται ότι η γερμανική πλευρά έχει καμφθεί και κλίνει προς την έκδοση ευρωομολόγου, μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συζητά το ενδεχόμενο της εγγύησης των ευρωπαϊκών χρεών μέσω ευρωομολόγου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση που φέρει την ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγων τοποθετείται χρονικά μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Εφόσον η συζήτηση αυτή τελεσφορήσει, είναι πιθανό να έρθει πιο κοντά, χρονικά, η υλοποίηση του πλάνου αυτού που θα αποτελέσει τη σωτηρία της Ευρώπης λόγω των ταχέων δυσμενών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες πλέον χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Η έκδοση ευρωομολόγων, εφόσον αποφασιστεί, θα συνδυαστεί με μία μεγαλύτερη αύξηση ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σύγκριση με αυτήν που έχει ήδη ακολουθήσει ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο κ. Μόντι τόνισε με νόημα ότι είναι καθήκον της Ιταλίας να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, αλλά... η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να παγιδευτεί στη δημοσιονομική πειθαρχία και οφείλει να φανεί περισσότερο δραστήρια στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Η έκδοση ευρωομόλογου ή η εκτύπωση ευρώ θεωρούνται λύσεις που διακόπτουν την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας, δίδοντας χρόνο στα κράτη να πετύχουν τις δημοσιονομικές τους προσαρμογές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης