Η μεταδυτική εποχή έχει ξεκινήσει - Τι θα ήθελε ο δυτικός κόσμος

Αυτό που για εμάς είναι αυτονόητο στις χώρες της Δύσης, δεν είναι στον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς ξέρουμε ότι Κίνα και Τουρκία είναι αυταρχικά κράτη χωρίς πραγματική δημοκρατία αφού οι πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίζονται, τα Μέσα ενημέρωσης είναι εξαγορασμένα, οι Θεσμοί υποταγμένοι κ.ο.κ. 

Τα δυτικά δημοκρατικά κεκτημένα όμως αντιμετωπίζονται με δυσπιστία σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, ποσοστό 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πολίτευμα της χώρας τους είναι «αληθινή δημοκρατία», ανώτερη από εκείνη σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ποσοστό 57% των Ινδών και 36% των Τούρκων πιστεύει ότι η δημοκρατία τους λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη. 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε μεγάλη έρευνα που καταγράφει επίσης ότι ενώ η Δύση είναι συσπειρωμένη αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιρροή της στη διεθνή σκηνή έχει ενισχυθεί. 

Η δυτική συσπείρωση σημειώνεται τη στιγμή που νέοι, ισχυροί παίκτες στη διεθνή σκηνή αρνούνται να ακολουθήσουν τις δυτικές επιλογές. 

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι της Δύσης πιστεύουν ότι η νέα διεθνής τάξη θα χαρακτηρίζεται από την πολιτική διένεξη μεταξύ Δύσης και Ανατολής και μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού. Για τον λόγο αυτό, πολλοί Δυτικοί ηγέτες εκτιμούν ότι χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να πεισθούν να συνταχθούν με το δυτικό στρατόπεδο.

 

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η ρωσική επίθεση είχε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Πολίτες διαφορετικών χωρών επηρεάσθηκαν και ερμήνευσαν τις εξελίξεις με ποικίλους τρόπους. Σε αντίθεση με τις απόψεις στη Δύση, πολίτες πολλών χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου πιστεύουν ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει οριστικά και εκτιμούν ότι η επερχόμενη νέα διεθνής τάξη θα χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση των κέντρων ισχύος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης