Σούπερ Τρίτη: Ο Μπάιντεν επιστρέφει, αλλά ο Σάντερς κερδίζει το μεγάλο βραβείο

Δυναμικό come back έκανε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικρατώντας σε οκτώ από τις 14 πολιτείες που ψήφισαν στη Σούπερ Τρίτη για τον υποψήφιο που επιθυμούν να οδηγήσει το κόμμα στις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν επικράτησε στη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, την Αλαμπάμα, το Τενεσί, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, ενώ αμφίρροπη είναι η μάχη στο Τέξας.

Ο Μπέρνι Σάντερς ωστόσο, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ και κυριότερος αντίπαλος του Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν αυτός που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς: την Καλιφόρνια και τρεις ακόμη πολιτείες.

Αμφότερες η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα αποτελούν όντως σημαντική νίκη για τον Μπάιντεν, καθώς περιλαμβάνονται στις λεγόμενες πολιτείες-κλειδιά για τις εκλογές του 2020.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, με τη στήριξη που του προσέφεραν στο παρά ένα της Σούπερ Τρίτης και οι πρώην αντίπαλοί του, οι κεντρώοι Έιμι Κλόμπουτσαρ, ο Πιτ Μπούτιτζετζ και ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, κέρδισε επίσης το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, εξίσου σημαντικό για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι μία καλή βραδιά και φαίνεται ότι γίνεται καλύτερη», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Λος Άντζελες. «Δεν τη λένε Σούπερ Τρίτη χωρίς λόγο», σημείωσε με νόημα για να προσθέσει ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία «θα στείλει τον Ντόναλντ Τραμπ να πακετάρει τα πράγματά του».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον επικυρωθεί η νίκη του Σάντερς στην Καλιφόρνια, ο γερουσιαστής θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από τους 415 αντιπροσώπους που στέλνει η Χρυσή Πολιτεία στο κομματικό συνέδριο. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής κέρδισε ακόμη την πολιτεία του, το Βερμόντ, καθώς επίσης το Κολοράντιο και τη Γιούτα.  

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν τερμάτισε στην απογοητευτική τρίτη θέση στην πολιτεία της, τη Μασαχουσέτη, παλεύοντας για το όριο του 15%. Μιλώντας από το Ντιτρόιντ, εν όψει της ψηφοφορίας στο Μίσιγκαν, φάνηκε αποφασισμένη να συνεχίσει. «Δεν παίρνεις εάν δεν αγωνιστείς για κάτι. Παραμένω σε αυτή τη μάχη», τόνισε.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος της βραδιάς όμως ήταν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, καταγράφοντας μία μόνο νίκη, στην περιοχή Αμερικανική Σαμόα.

Αφού δαπάνησε ένα τεράστιο χρηματικό  ποσό - περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια - από την προσωπική του περιουσία για τηλεοπτικά σποτ και άλλες διαφημιστικές, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε από τους αντιπάλους του, ο Μπλούμπεργκ θα εξετάσει εάν θα συνεχίσει ή όχι σε αυτή τη μάχη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης