Επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός ότι σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ στο πλήγμα στη Βηρυτό

Τη δολοφονία του Ιμπραήμ Ακίλ, του επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσαν, σε ανακοίνωσή τους οι IDF μετά το πλήγμα τους στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ είχε τονίσει νωρίτερα πως από το συγκεκριμένο χτύπημα σκοτώθηκαν και μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής ομάδας Radwan.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF για την «εξουδετέρση του Ακίλ», αναφέρουν τα εξής:
«Υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στόχευσαν την περιοχή της Βηρυτού και σκότωσαν τον Ιμπραήμ Ακίλ, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τον εκτελούντα χρέη διοικητή της Radwan και τον διοικητή του «Σχεδίου κατάκτησης της Γαλιλαίας», που μαζί με τον Ακίλ, αποτελούσαν την κορυφή της ιεραρχίας της ομάδας Radwan

Ο Ακίλ και οι διοικητές που εξοντώθηκαν ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων του «Σχεδίου κατάκτησης της Γαλιλαίας», στο πλαίσιο του οποίου η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εισβάλει στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και να σκοτώσει αθώους. Ένα έγκλημα, παρόμοιο με αυτό που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη δολοφονική σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Ακίλ ξεκίνησε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980, στον μηχανισμό της Ισλαμικής Τζιχάντ, υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εκτός Λιβάνου, και συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες εναντίον αθώων διεθνών οργανισμών και πολιτών. Από το 2004 υπηρέτησε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, στο πλαίσιο αυτό ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στους τομείς των επιθέσεων σαμποτάζ, των αντιαρματικών πυρών, των εκρηκτικών φορτίων, της αεράμυνας και άλλων στρατιωτικών πτυχών.

Ο Ακίλ προώθησε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις και συνωμοσίες κατά ισραηλινών πολιτών και δυνάμεων του IDF… καθώς και την επίθεση στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βηρυτό το 1983. Επιπλέον, θεωρούνταν καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσέφεραν χρηματικό ποσό εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους θα έφερναν πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν».

Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής, είχε ως κύριο στόχο τον Ιμπραήμ Ακίλ, ένα κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν νωρίτερα ότι ο Ακίλ, γνωστός και ως Tahsin – και «νούμερο 2» της οργάνωσης, αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πίσω από τον Φουάντ Σουκρ που δολοφονήθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τις IDF επίσης στη Βηρυτό – βρισκόταν στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων λόγω του ρόλου του ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της σιιτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Ακίλ πήρε σήμερα το πρωί εξιτήριο από νοσοκομείο της Βηρυτού, καθώς είχε τραυματιστεί στις εκρήξεις των ασυρμάτων της Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ θεωρείται σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο «Συμβούλιο Τζιχάντ», το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης.

Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες και είναι καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1983, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αιματηρή βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν 63 άτομα. Επιπλέον, συμμετείχε σε απαγωγές Αμερικανών και Γερμανών πολιτών στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980, γεγονότα που τον τοποθέτησαν ψηλά στις λίστες καταζητούμενων τρομοκρατών.

Το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Ακίλ «Παγκόσμιο Τρομοκράτη» και τον επικήρυξε με 7 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη σύλληψή του.

kahil-52
Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικά σχέδια κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990, μεταξύ των οποίων και η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983.

 

Η πρόσφατη επίθεση στη Βηρυτό αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, που αποσκοπούν στην υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ και στην εξουδετέρωση των ηγετικών της στελεχών. Η κλιμάκωση της βίας και οι αμοιβαίες επιθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης