Η απλή αναλογική στην Ελλάδα έφερνε μόνο ακυβερνησία και υποκρισία. Με το πρόσχημα της δήθεν καλύτερης εκπροσώπησης των πολιτών το μόνο που επεδίωκαν κάθε μα κάθε φορά οι εμπνευστές της ήταν "χτ'υπημα στον αντίπαλο". Τίποτε άλλο.
Η απλή αναλογική, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1926, με αποτέλεσμα έως το 1928, που καταργήθηκε, να αλλάζουν οι κυβερνήσεις κάθε πέντε μήνες. Επανήλθε το 1932 προκαλώντας ακυβερνησία, κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και στο τέλος τι έγινε; Οι βουλευτές ανέθεσαν τη διακυβέρνηση στον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος λίγους μήνες μετά επέβαλε δικτατορία (1936).
Η απλή αναλογική επέστρεψε το 1946, με αποτέλεσμα έως το 1950 να ορκιστούν δέκα κυβερνήσεις, προτού επιστρέψει η ενισχυμένη αναλογική, το 1951.
Τα ωραιότερα τα είχαμε τώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ενώ η επάρατη Δεξιά δεν άλλαξε ποτε εκλογικό νόμο, ΜΟΝΟ η δικιά μας πλευρά - οι δημοκράτες ντε! - έβαζαν κάτω τις δημοσκοπήσεις και με εκλογικούς νόμους τερατουργήματα πολεμούσαν την επιστροφή της επάρατης.
Κορυφαία περίπτωση το εκλογικό σύστημα Κουτσόγιωργα που μαζί με Πεπονή και Τσοχατζόπουλο ανάγκασαν τη χώρα να κάνει τρεις εκλογές, ο Μητσοτάκης με σχεδόν 48% να πάρει μόλις 150 έδρες και στο τέλος να... πέσει πριν την τετραετία με το ΠΑΟΚ να επιστρέφει στην εξουσία (ο σχεδιασμός πέτυχε!).
Τώρα μιλά για απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια απλή αναλογική αφού με το σύστημα που ψήφισε, αν ένα κόμμα πάρει 2,9% δεν μπαίνει στη Βουλή. Το μόνο που έκαναν ήταν να κόψουν το bonus από το πρώτο κόμμα (γιατί δεν είναι οι ίδιοι πρώτοι).
Ηθικόν δίδαγμα: Κάνένα κόμμα δε πιστεύει στην απλή αναλογική πλην του ΚΚΕ που απλώς θέλει με το 5% που πάιρνει, να βγάζει περισσότερες έδρες. Οι τακτικισμοί και η υποκρισία συνεχίζονται όπως το 1926
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ