Αύριο ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

καύσωνας

Τήρηση των κανόνων προστασίας αλλά και υπομονή συνιστούν στους πολίτες - κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων - οι μετεωρολόγοι αλλά και οι γιατροί αφού η ζέστη ήρθε για να... μείνει τουλάχιστον για μία εβδομάδα: η αυριανή ημέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται να είναι η πιο «καυτή» αφού ο υδράργυρος θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, στην Αττική, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 39 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 37 βαθμούς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν όμως ολόκληρη την εβδομάδα και πτώση του υδραργύρου αναμένεται από τις αρχές της επομένης. Κύμα καύσωνα όμως πλήττει σχεδόν όλη την περιοχή των Βαλκανίων, την ίδια ώρα που η Ρωσία μετρά τις πληγές της από τις φονικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.

«Ολο το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζεστό. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχουμε, πτώση της θερμοκρασίας αναμένουμε από την επόμενη Τρίτη. Οι πιο δύσκολες μέρες από πλευράς υψηλών θερμοκρασιών περιμένουμε να είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη» λέει στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου. Οπως προσθέτει, αύριο ο υδράργυρος κατά τόπους θα φτάσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου. «Μικρή πτώση αναμένουμε στα βόρεια την Παρασκευή, ενώ και η Κυριακή αναμένουμε ότι θα είναι αρκετά ζεστή ημέρα».

ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ. Ενα άλλο χαρακτηριστικό του καιρού αυτή την εβδομάδα, που θα δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών ειδικά στις πόλεις είναι ότι «οι ελάχιστες θερμοκρασίες, κατά τις νυχτερινές ώρες δηλαδή, δεν θα πέφτουν κάτω από τους 23 - 24 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ανθρώπινη υγεία» προσθέτει η κυρία Παπακρίβου. Και αυτό διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να ξεκουραστεί αλλά συνεχίζει να καταπονείται.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τις ΕΜΥ, υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας. Στις περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τη Νότια Πελοπόννησο. Σε αρκετές από τις παραπάνω περιοχές, όπως στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λαμία μάλιστα θα πνέει ο δυτικός θερμός άνεμος, ο λεγόμενος λίβας.

Πιο υποφερτή θα είναι η κατάσταση αυτή την εβδομάδα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών και των παραθαλάσσιων περιοχών. Εκεί οι θερμοκρασίες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες λόγω της θαλασσινής αύρας.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα ΤρίτηΜακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά.Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια τοπικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους στις παραθαλάσσιες περιοχές 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος .Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: από 24 έως 34 και στη νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος .Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: από 23 έως 36 και στα νότια των νησιών έως 37 βαθμούς Κελσίου. 


ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ. Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Αυτό θα συμβεί διότι στις μεγαλουπόλεις θα εμφανιστεί και πάλι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Λόγω της πυκνής δόμησης και των μεγάλων ποσοτήτων τσιμέντου αποθηκεύεται θερμότητα και εμποδίζεται ο άνεμος. Ετσι παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Γι' αυτό οι μετεωρολόγοι και οι γιατροί απευθύνουν τις περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας για τον καύσωνα κυρίως στους κατοίκους αυτών των περιοχών.

ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Κύμα καύσωνα πλήττει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, καθώς και την Ιταλία. Οι βουλγαρικές Αρχές κήρυξαν για χθες και σήμερα «πορτοκαλί συναγερμό» σε όλη τη χώρα, καθώς οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Χίλια στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν από πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας του καύσωνα στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία. 

Στην ΠΓΔΜ οι Αρχές κήρυξαν και αυτές συναγερμό για καύσωνα καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν εκεί χθες τους 40 βαθμούς Κελσίου και προειδοποίησαν τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να λάβουν προφυλάξεις. Συνέστησαν στις εγκύους και τους άνω των 60 ετών να μην πάνε στη δουλειά τους και κάλεσαν τους εργάτες που δουλεύουν σε εργοτάξια να προστατεύονται από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Ο δήμαρχος των Σκοπίων και ομάδες του Ερυθρού Σταυρού μοίραζαν στους δρόμους της πρωτεύουσας φιάλες με εμφιαλωμένο νερό. Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πάντως πως οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο ακραίες όσο στον καύσωνα πριν από πέντε χρόνια, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιταλία ο Μίνωας, όπως ονόμασαν οι μετεωρολόγοι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, αναμένεται ότι θα ανεβάσει έως την Κυριακή σε επίπεδα-ρεκόρ το θερμόμετρο στις νότιες περιοχές της χώρας. Ο Μίνωας είναι αφρικανικής προέλευσης και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε οι θερμοκρασίες στην Κάτω Ιταλία θα φτάσουν τους 42 βαθμούς στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, τους 41 στη Σαρδηνία και τους 43 στη Σικελία. Στη Ρώμη το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 37 βαθμούς, με ιδιαίτερα υψηλό όμως ποσοστό υγρασίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Τα Νέα

Δείτε επίσης