Ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές αναζητούν 900 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και την αύξηση υφιστάμενων φόρων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για εξεύρεση των απαραίτητων πόρων από την άμεση φορολογία (τη φορολογία εισοδήματος).
Όπως αποκαλύπτει η ¨Καθημερινή" η κυβέρνηση θα πρέπει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να παρουσιάσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περί τα 5,4 δισ. ευρώ) τουλάχιστον, ώστε να μην μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις. Το ποσό αυτό έχει αρχικώς συμφωνηθεί να προέλθει ως εξής:
• 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Περιλαμβάνεται τόσο η πρόταση για περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, συνολικά.
• 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Από τη νέα κλίμακα που προτείνει η Αθήνα για τη φορολογία εισοδήματος και από τη νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης προκύπτουν επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ.
• 1% του ΑΕΠ από άλλα μέτρα, κυρίως φορολογικά. Οι δανειστές έχουν προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και πολιτισμό, αλλά η Αθήνα τα έχει απορρίψει ως μέτρα.
Αντιθέτως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητ περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον), η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (και όχι συνολικά στα καύσιμα που προτείνουν οι θεσμοί), η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση, η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία, η αύξηση του ΦΠΑ σε εφημερίδες και περιοδικά, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των οχημάτων κ.ά.
Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα που εξετάζει η Αθήνα αυτή τη στιγμή δεν αποδίδουν 1% του ΑΕΠ, αλλά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και παραμένει ένα κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ. Και για να καλυφθεί το κενό αυτό, δεν μπορεί σήμερα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναζητηθούν επιπλέον έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος.