Επανεμφανίζεται η ελονοσία στην Ελλάδα

Από το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα ελονοσίας σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει σε ύποπτες χώρες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα περισσότερα από τα νέα περιστατικά συγκεντρώνονται στη Λακωνία, όπου έχουν καταγραφεί ακόμα 19 κρούσματα σε αλλοδαπούς από το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Ρουμανία.

Από τους συνολικά 28 Έλληνες ασθενείς, οι 22 ασθενείς διαμένουν στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, δύο στην Εύβοια (κοντά στη Χαλκίδα), δύο στην Ανατολική Αττική (Καλύβια και Μαραθώνας), ένας στη Λάρισα (Αγιά) και ένας στη Βοιωτία (Ορχομενός).

Περί Ελονοσίας

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα του γένους Plasmodium, τα οποία μεταδίδονται σχεδόν αποκλειστικά από τα κουνούπια.

Τα συμπτώματα (ρίγος, πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές, ακόμα και πέντε χρόνια μετά.


Η νόσος ενδημεί σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

 

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, χάρη σε ένα εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από το 1946 έως το 1960.
Έκτοτε καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης