Πάτρα: Η πόλη που... κρύβεται για να μην την επισκεφθούν - Το σκάνδαλο του αυτο-αποκλεισμού από την τουριστική αγορά

Ποια είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πόλη στη χώρα που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προσέλκυσης τουριστών και δεν την προτείνει κανείς από η διεθνή τουριστική βιομηχανία; Η Πάτρα 

Εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν κανένας tour operator δεν την προτείνει τουριστικά, που έχει σπουδαία πλεονεκτήματα.. Κυριολεκτικά η Πάτρα δεν υπάρχει πουθενά ως επιλογή παρά το γεγονός ότι υπερτερεί σαρωτικά από πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας που ευημερούν.

 Αυτό συμβαίνει διότι η Πάτρα και κατ΄ επέκταση η υπόλοιπη Αχαία, δεν έχει καμία απολύτως πολιτική ούτε κάποιο σχεδιασμό για την προσέλκυση τουριστών. Δεν την προτείνουν μικροί ή μεγάλοι touroperators γιατί ποτέ δεν τους πλησιάσαμε, απουσιάζει από Διεθνείς Εκθέσεις, δεν υπάρχει στοιχειώδης φροντίδα για τους λίγους που την επισκέπτονται (ενημέρωση, κατευθύνσεις, προσφορές, επιβραβεύσεις κ.ο.κ.).

Αυτή η μακρόχρονη ακινησία δεν δικαιολογείται δεδομένου ότι Πάτρα και Αχαία έχουν ΕΠΤΑ σημαντικές τουριστικές προτάσεις η κάθε μία των οποίων μπορεί από μόνη της να εξελιχθεί σε αυτόνομη τουριστική δράση υψηλών δυνατοτήτων. Σημειωτέον ότι η Πάτρα έχει και τις απαιτούμενες υποδομές για να προσελκύσει τουρίστες όπως σύγχρονα Νοσοκομεία, σύγχρονους οδικούς άξονες, λιμάνι, αεροδρόμιο, βρίσκεται σε φοβερή στρατηγική θέση κ.α.

Το θέμα έχει έρθει και στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδος όπου φαίνεται να ετοιμάζεται σημαντική ημερίδα όπου θα αναλυθεί τι πρέπει να γίνει ώστε οι ΕΠΤΑ τουριστικές δυνατότητες της περιοχής να προσελκύουν τουρίστες. Αυτές εν συντομία είναι:

1. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στην Ευρώπη θανατώθηκαν δυο από τους 12 Αποστόλους. Ο Πέτρος στη Ρώμη και ο Ανδρέας στην Πάτρα. Ενώ στη Ρώμη θριαμβεύει ο θρησκευτικός τουρισμός, στην Πάτρα δεν υπάρχει καμία απολύτως φροντίδα να την επισκεφθούν λάτρεις του Αγίου Ανδρέα από Ρωσία, Σκανδιναβία κ.α. Παράλληλα ο νομός έχει εκπληκτικής ομορφιά και ιστορίας φημισμένα Μοναστήρια.

2. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Με δυο μεγάλα Πανεπιστήμια και ένα πλήθος ικανών επιστημόνων και καθηγητών, η Πάτρα μπορεί να οργανώνει κάθε χρόνο θεματικά συνέδρια και ημερίδες, προσκαλώντας και διάσημα ονόματα που θα προσθέτουν κύρος.

3. ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Πάτρα και Αχαία συγκροτούν μια πλήρη πρόταση δια διήμερες και τριήμερες αποδράσεις, δεδομένου ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα ενώ παρέχουν όλα όσα ζητά ο συγκεκριμένος επισκέπτης (καλή αγορά, οργανωμένη διασκέδαση, δεκάδες έξτρα event, που μπορούν να συνδιοργανωθούν με φορείς και επιχειρηματίες της πόλης φέρνοντας επισκέπτες).

4. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η Πάτρα έχει πλήρεις αθλητικές υποδομές, όπως είπαμε Νοσοκομεία και συγκοινωνιακούς άξονες αλλά και ομάδες όλων των αθλημάτων για φιλικούς αγώνες κ.λπ. Ακόμη το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Eδώ να μνημονεύσουμε τον Δήμο Πατρέων που αξιοποιεί το Παμπελοποννησιακό και φέρνει συνεχώς μεγάλα πανελλήνια και διεθνή αθλητικά γεγονότα. Ένας χώρος δεν αρκεί όμως.

5. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης που πρέπει να επεκταθεί χρονικά να οργανώνει εκδηλώσεις και σε γειτονικές πόλεις, να φέρνει κρουαζιερόπλοια κ.ο.κ.

6. ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ. Η Πάτρα και η περιοχή μας ενδείκνυται για τουρισμό βάσης. Με επίκεντρο την Πάτρα ο επισκέπτης μπορεί αυθημερόν και με μεγάλη άνεση χρόνου να δει τον Παρθενώνα, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, να επισκεφθεί νησιά κ.ο.κ.

7. ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Η ποικιλία παραλιών, οι συνεχώς βελτιούμενες τουριστικές μονάδες (παράδειγμα το Casa Maron στη Λακόπετρα), συγκροτούν μια πρόταση για διακοπές παραμονής και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας.

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η Ημερίδα της Περιφέρειας μπορεί να βάλει στη συζήτηση την δημιουργία ενός ΥΠΕΡΦΟΡΕΑ στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι (Περιφέρεια, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Ξενοδόχοι, Εστίαση, ταξί κ.λπ.) ώστε να εκπονηθεί ένας πλήρης σχεδιασμός για την είσοδο της Πάτρας και της περιοχής στη διεθνή τουριστική αγορά με συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις, Οργάνωση υποδοχής επισκεπτών με προσφορές, την καθημερινή ενημέρωση για κάθε event μέσω διαδικτύου, την συστηματική οργανωμένη προβολή της περιοχής στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ κ.λπ.

Ο Υπουργός Τουρισμού, ο Περιφερειάρχης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι φορέων ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν μαγνητοσκοπημένα άνθρωποι που οργάνωσαν τον τουρισμό της πόλης τους επιτυχώς (π.χ. Μπουτάρης), αναμένεται να λάβουν μέρος στην ημερίδα που ετοιμάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαίμης.

Η ημερίδα είναι εξόχως σημαντική διότι τελευταία στην Πάτρα γίνονται διαρκώς επενδύσεις σε Ξενοδοχεία όπως τα Moxy. Bold Type, My Way κ.α. Επίσης ο ΟΛΠΑ ετοιμάζεται αν δημιουργήσει υποδομές για τον ελλιμενισμό σκαφών. Σήμερα από τα χιλιάδες σκάφη που περνούν κάθε μήνα μπροστά από το λιμάνι ελάχιστα (λίγες δεκάδες) αράζουν εδώ.

* ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "Μ" (ΜΟΛΟΝΟΤΙ)