Πέρασε στην Πηνεία η φωτιά από την Αχαΐα-Εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Αλποχώρι Ηλείας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας χωριά. Ακολούθησε μπαράζ εκκενώσεων προς Πύργο, ενώ περίπου στις επτά το απόγευμα ο εφιάλτης έγινε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πέρασε στην Ηλεία, και ειδικότερα στην περιοχή της Πηνείας, το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από το πρωί στην Αχαϊα. Αυτό το μέτωπο απειλεί άμεσα το χωριό Απιδούλα, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης προς το Σιμόπουλο. Το ίδιο έγινε και για τα χωριά Βάλμη, Μασουρέικα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς για να καταφέρουν να τιθασσεύσουν τις φλόγες. Όμως, στις 20.00 εκδόθηκε νέα εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από επτά χωριά, μεταξύ των οποίων και το Σιμόπουλο, όπου νωρίτερα είχαν κατευθυνθεί οι κάτοικοι άλλων χωριών.

Ώρες αγωνίας στο πύρινο μέτωπο στην Πηνεία

Στην ενημέρωση που έκανε στις 9 το βράδυ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, επισήμανε ότι το μέτωπο από το Μαστραντώνη Αχαϊας που επεκτάθηκε στην Ηλεία έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και είναι το πιο επικίνδυνο.

Μισή ώρα αργότερα, εντολή να απομακρυνθούν έλαβαν οι κάτοικοι στα Αντωναίικα και τη Λάτα, προς την Αμαλιάδα μέσω του Σιμόπουλου.

Το πρώτο μέτωπο, από το Αλποχώρι κινήθηκε αρχικά προς τα χωριά Χανάκια και  Μυρτιά, παίροντας πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τη μία εντολή εκκένωσης να διαδέχεται την άλλη.

Στο μεταξύ από ανακοπή σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 55χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός στη Μυρτιά δεν συνδέεται με την πυρκαγιά: Τον είχε βρει νεκρό ο αδελφός του, στην αυλή του σπιτιού του, πριν φτάσει η φωτιά στο χωριό, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος στις Αρχές.  Στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα. Ενας άνθρωπος τραυματίσθηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης στο Αλποχώρι.

Η κυκλοφορία στην εθνική Πατρών - Πύργου διακόπηκε και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις 19.30 το απόγευμα.

Στις 18.15 δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Μυρτιά και Σκουροχώρι προς Πύργο και λίγο αργότερα για τα χωριά Βάλμη και Μασουρέικαι προς το Σιμόπουλο, καθώς τα πλησίαζαν οι φλόγες από τη φωτιά στην Αχαϊα που πέρασε στην περιοχή της Πηνείας. Στις 7 εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προς τον Πύργο οι κάτοικοι της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία και λίγο αργότερα την ίδια εντολή έλαβαν οι κάτοικοι σε Πετραίικα, Απιδούλα, απειλούμενα από το δεύτερο μέτωπο.
Ο Δήμος Πύργου ενημερώνει τους κατοίκους των περιοχών  που εκκενώθηκαν ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.