Μέτρων προστασίας των εργαζομένων ζητά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας από κοινού με εκπρόσωπους συνδικάτων, μπροστά στο παρατεταμένο κύμα καύσωνα που ξεκίνησε, καθώς αρχίζει σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας η οποία θα φτάσει κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, προέβησαν σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας  απαιτώντας την άμεση κινητοποίηση  με εντατικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς υψηλού κινδύνου όπως σε βιομηχανικές μονάδες και  μεγάλα εργοτάξια της περιοχής, στα έργα κατασκευής της Πατρών-Πύργου και σε χώρους εστίασης, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή συνολικών μέτρων  προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό μάλιστα με την μεταφορά αφρικανικής σκόνης  θα δημιουργήσουν συνθήκες άπνοιας αυξάνοντας τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς αφού δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια προβλήματα. Οι εργαζόμενοι εκτίθενται  σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς και το πρόβλημα δε λύνεται με συστάσεις και εκκλήσεις στην ...ατομική ευθύνη από την πλευρά της κυβέρνησης. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης με ελέγχους για να μη χάσει κανένας συνάδελφος τη ζωή του για τα κέρδη των εργοδοτών. Δε αποδεχόμαστε ως κανονικότητα να πεθαίνουμε κυριολεκτικά στη δουλειά!

 Απαιτούμε  τη λήψη αναγκαίων μέτρων όσο διαρκεί ο καύσωνας και ειδικότερα:

-Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

- Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

- Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.

- Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

- Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

- Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

- Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχτούν να δουλέψουν κάτω από τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής  δουλειάς που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, να μη διστάσουν  να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα!

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • 6980303333 (Μαρμούτας Δημήτρης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου),
  • 6937896770 (Βασιλείου Βασίλης, Πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού),
  • 6977405110 (Αγγελόπουλος Γιώργος, Γραμματέας Συνδικάτου Οικοδόμων)

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα τηλ: 2610 438464, 2610 429877 και 6985193778."