Τοπικά Βιβλιοπωλεία: Καταφύγια γνώσης και πολιτισμού στην κοινότητά μας Του Θ. Λουλούδη και του Ν. Καραπάνου*

Σε κάθε γειτονιά της πόλης μας, τα τοπικά βιβλιοπωλεία προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλά βιβλία. Είναι καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και φαντασίας, χώροι διάδοσης, γνωριμίας και ανακάλυψης. Στην Αχαΐα λειτουργούν περίπου 100 βιβλιοχαρτοπωλεία. Αυτά τα βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο χώροι πώλησης, αλλά και εστίες όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, ανταλλάσσουν ιδέες και δημιουργούν αναμνήσεις.

Βέβαια, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολλά. Στην εποχή μας, οι μεγάλες αλυσίδες και το διαδίκτυο κυριαρχούν. Ειδικότερα, η εύκολη πρόσβαση και η άνεση της online αγοράς προσελκύει πολλούς πελάτες, μειώνοντας την κίνηση στα τοπικά καταστήματα. Τα λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκια, λογαριασμοί, μισθοί και άλλα, είναι πολύ υψηλά και δυσπρόσιτα, ειδικά σε κεντρικές περιοχές.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, δυσκολεύονται να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, ανακαινίσεις ή ακόμα και να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Παρόλα αυτά, παραμένουν πυλώνες της κοινότητάς μας, προσφέροντας προσωπική εξυπηρέτηση και έναν μοναδικό, οικείο χώρο για όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες που τα επισκέπτονται. Χρειάζονται στήριξη και καινοτόμες λύσεις για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν στην αγορά. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε αυτούς τους θησαυρούς της κοινότητάς μας «ζωντανούς».

Τα τοπικά βιβλιοπωλεία, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα σταθερό κομμάτι της πολιτιστικής και κοινωνικής μας ζωής, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς. Είναι στο χέρι όλων μας να τα υποστηρίξουμε, να διατηρήσουμε την παράδοση και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις για τους νέους και τις μελλοντικές γενιές. Το Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλλει ως τροχός ανάπτυξης και ενίσχυσης του κλάδου κάνοντας κάποια ουσιαστικά βήματα και ενέργειες:

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Υποστήριξη μέσω Προγραμμάτων Εκπαίδευσης – Επιμόρφωσης και Ψηφιοποίηση Επιχειρήσεων: Μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων ψηφιακού μάρκετινγκ, διαχείρισης επιχειρήσεων και την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και νέων τεχνολογιών, μπορεί να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα των βιβλιοπωλείων. Επίσης, η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη δημιουργία και τη διαχείριση ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) για την πώληση βιβλίων, μπορεί να ενισχύσει την αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

  • Χρηματοδότηση και Επιχορηγήσεις: Το Επιμελητήριο μπορεί να παρέχει πληροφορίες και την κατάλληλη βοήθεια για την εύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και επιχορηγήσεων που μπορούν να ωφελήσουν τα βιβλιοπωλεία. Συνάμα, μπορεί να καθοδηγήσει καταλλήλως τις επιχειρήσεις για την υποβολή αιτήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης.

  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών: Το Επιμελητήριο μπορεί να έχει και συμβουλευτικό - καθοδηγητικό ρόλο πάνω σε επιχειρηματικές στρατηγικές, νομικά, οικονομικά και φορολογικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

  • Διοργάνωση και προώθηση τοπικών εκδηλώσεων: Η διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, φεστιβάλ βιβλίου κ.α., μπορεί να προσελκύσει το κοινό, να συνδράμει στην βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των βιβλιοπωλείων, αλλά και να αποτελέσει πόλο δικτύωσης, συνεργασίας και ενίσχυσης των σχέσεων για τα τοπικά βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους.

Ακόμη και σήμερα λοιπόν, αυτά τα μικρά θαύματα της γειτονιάς μας είναι απαραίτητα, ώστε να συνεχίσουν να μας εμπνέουν και να μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Ας μην λησμονούμε τη σπουδαιότητα των τοπικών μας επιχειρήσεων και ας ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να τις υποστηρίξουμε, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν για πολλά χρόνια ακόμη.

*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Αχαΐας και Επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».

*Ο κ. Νικόλαος Καραπάνος είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αχαΐας.