Όλο και περισσότεροι στρέφονται στην παραοικονομία για να σωθούν από τον κατακλυσμό των κατασχέσεων

Μεγάλο μέρος αγοράς οδηγείται στην παραοικονομία ώστε να αντέξει και να επιβιώσει. Οι πρώτοι που καταφεύγουν στην παραοικονομία είναι οι νέοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τολμούν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος γιατί από το πρώτο λεπτό θα βρεθούν καταχρωμένοι στον ΟΑΕΕ (θα χρωστούν πριν καν εισπράξουν ένα ευρώ) αλλά και στην εφορία (φόρο από το πρώτο ευρώ μα βάση τεκμήρια δηλαδή ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ έσοδα).

Από κοντά και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρόνια δραστηριότητας... Τιμολογούν πολύ λιγότερα ή και καθόλου.

Δεύτερη κατηγορία που οδηγείται στην παραοικονομία οι έχοντες κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς (ξεπερνούν τα 2.000.000 πολιτών) που αναγκάζονται να συναλλάσονται εξωτραπεζικά για να διασώσουν ολίγα ευρώ υπέρ της καθημερινότητας τους. Συναλλάσονται πλέον χέρι - χέρι.

Άλλη (μεγάλη) κατηγορία οι οφειλέτες δημοσίου και ΙΚΑ. Στο ΙΚΑ ήδη γίνονται 5.000 έως 8.000 κατασχέσεις την εβδομάδα, «εις χείρας τρίτων». Οι οφειλέτες αναγκάζονται να αποκρύπτουν συναλλαγές ώστε να μην κατασχεθούν...

Με τις κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» επιχειρείται από το ΙΚΑ η αναγκαστική είσπραξη απαιτήσεων και εσόδων που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Οι κατασχέσεις αφορούν τα ποσά ενοικίων στα οποία παύει να έχει πρόσβαση ο μισθωτής-οφειλέτης του ΙΚΑ, αλλά και πληρωμές από πελάτες.

Οι οφειλέτες αναγκάζονται είτε να δηλώνουν μικρότερα ενοίκια ώστε να τους απομένει η διαφορά είτε να προχωρούν σε μαύρες εισπράξεις.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία και λίγα χρήματα αφήνει στο Ταμείο και τις επιχειρήσεις στεγνώνει από οποιαδήποτε δυνατότητα ρευστότητας. Παράλληλα διευρύνει φαινόμενα εξωτραπεζικών συναλλαγών και απόκρυψης εσόδων για την επιβίωση όπως προείπαμε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης