Ο άτακτος στρατός των Χούθι δεν αντιμετωπίζεται από τις πάνοπλες ΗΠΑ - Μεγάλες οι επιπτώσεις στις μεταφορές

Οι Χούθι που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της επικράτειας της Υεμένης, με τους περισσότερους κατοίκους σε αυτήν και αποτελούν την de facto αλλά μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης,  κρατούν την παγκόσμια κοινότητα σε αμηχανία αφου... νικούν τον οργανωμένο στρατό των ΗΠΑ! 

Πρόκειται για ένα στρατιωτικό φαινόμενο, όπου φαίνεται πως με μικρού κόστους βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πλοίων και drones, οι Χούθι που ενισχύονται με όπλα και χρήμα από το Ιράν, έχουν καταφέρει να ελέγχουν την Ερυθρά και τον Κόλπο του Άντεν, με επιθέσεις σε Αραβική Θάλασσα και Ινδικό Ωκεανό, ασκώντας αφόρητη πίεση στην παγκόσμια κοινότητα.

Η δύναμη πυρός των ΗΠΑ και των συμμάχων της απέτυχε πλήρως και παραιτήθηκε από την προσπάθεια αναχαίτισης των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, παρά τις πρόσκαιρες «νίκες». 

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον 29 μεγάλες ναυτιλιακές και ενεργειακές εταιρείες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή και περισσότερο από το 1/3 των χωρών του κόσμου έχουν επηρεαστεί άμεσα από την ιδιότυπη ομηρεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 90% περίπου από τα μέσα Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο πέρασμα αντιπροσωπεύει το 10 έως 15% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου. Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν στο 1% της συνολικής αξίας ενός πλοίου και ο περίπλους της Αφρικής πρόσθεσε 11.000 ναυτικά μίλια, έως και δύο εβδομάδες ταξιδιού και 1 εκατομμύριο δολάρια σε καύσιμα.

Περισσότερα από δώδεκα εμπορικά πλοία επλήγησαν μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου που σταματά να καταγράφει η έκθεση. Επιχειρήθηκαν επίσης πειρατείες αντί πλοίων με πιο διάσημη αυτή του εικονιζόμενου Galaxy Leader. Από τις 23 Μαρτίου που σταματά η καταγραφή της έκθεσης, έχουν χτυπηθεί πολλαπλάσια πλοία, ενώ συνολικά έχουν βουλιάξει δύο πλοία και κρατείται ένα.

Η Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού), η οργάνωση των Χούθι, δήλωσε αρχικά ότι οι επιθέσεις της ήταν αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Έπειτα πρόσθεσαν στους στόχους τους αμερικανικά και βρετανικά πλοία ως αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης και όλα τα πλοία που κατευθύνονται ή έρχονται από λιμάνια του Ισραήλ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πυρομαχικά καθώς αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης