Τεχνητό νησί αλά Ντουμπάι προωθούν στην... Κέρκυρα

Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 273 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μαρίνας δυναμικότητας 105 θέσεων ελλιμενισμού για mega yacht (έως και 80 μέτρα) στην νότια Κέρκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για «έργο – πιλότο» με την έννοια ότι εάν πετύχει το μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε άλλα σημεία της χώρας. Όπως αναφέρθηκε, η σχεδιαζόμενη επένδυση ανέρχεται στα επίπεδα των 273 εκατ. ευρώ, η δε χρηματοδότησή του προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου. Σημειώνεται πως το έργο έχει προϋποθέσεις για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «L. Marine Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Μαρίνων».

Το έργο «Νέα Πρωτότυπη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών Αναψυχής στον κόλπο Πετρίτη – Καλυβιώτη – Αλυκές της Νότιας Κέρκυρας» με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης στην περιοχή της Καλυβιώτη στη νότια Κέρκυρα έχει λάβει το «πράσινο φως» από την αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού και τα έξι συναρμόδια υπουργεία.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει γίνει αποδεκτή από το Υπ. Περιβάλλοντος βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση στην Κέρκυρα, προκειμένου να διατυπωθούν οι απόψεις τοπικής κοινωνίας και φορέων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 20/2 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του project στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, πρόκειται για ένα πρωτότυπο και καινοτόμο έργο που συνίσταται στη δημιουργία υψηλών προδιαγραφών μαρίνας υπό μορφή νησίδας σε πεταλοειδές σχήμα, με χωροθέτηση σε μεγάλα σχετικά φυσικά βάθη πυθμένα (από περίπου -6 έως -16 μ.).

Η κατασκευή ενώνεται με την παραλία με ειδικά διαμορφωμένη γέφυρα που θα απέχει περίπου 300 μέτρα από την ακτή, καθώς στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβάσεις στη φυσική ακτή, διατηρώντας τις υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας.

Για την εξυπηρέτηση των χρηστών και του κοινού στη μαρίνα προβλέπεται να κατασκευαστούν καταστήματα, υπαίθριοι χώροι αναψυχής και εκδηλώσεων, οικίσκοι, χώροι συνεδρίων και συναυλιών κ.ά. Η συνολική έκταση της προτεινόμενης θαλάσσιας ζώνης ανέρχεται σε 370 τετραγωνικά χλμ.

Παράλληλα, προβλέπεται η πλήρης αναμόρφωση της παραλίας Καλυβιώτη καθ’ όλο το μήκος της μέχρι τις Αλυκές, με σειρά ανταποδοτικών βελτιωτικών παρεμβάσεων και έργα σε παρακείμενους λιμενίσκους για την υποστήριξη της τοπικής. Σημειώνεται ότι η θέση της μαρίνας δεν εμπίπτει εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000, αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος ή παραδοσιακός οικισμός).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης