Πως η κυβέρνηση Σαμαρά θα φέρει την χώρα πίσω στο 2010 με νέα μνημόνια και δανεικά

Με βίαιο τρόπο ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να βγάλει στις αγορές την καταρρέουσα ελληνική οικονομία.Ο Σαμαράς μετά του Βενιζέλου το επιχειρούν ισχυριζόμενοι ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια ούτε νεες δανειοδοτήσεις από τους εταίρους, αφού η χώρα έχει πλεόνασμα. Ο ισχυρισμός γίνεται για να πεισθούν οι Έλληνες ψηφοφόροι ότι το πρόγραμμα λιτότητας "βγήκε" και η πολιτική των άγριων φόρων απέδωσε.

Από την πλευρά τους οι εταίροι αποδέχονται αναγκαστικα αυτή την λογική αν και ξέρουν ότι ΔΕΝ "βγαίνει" γιατί  εξυπηρετεί και αυτούς να ισχυρίζονται πως τα μέτρα που επέβαλαν στην Ελλάδα, δήθεν πέτυχαν.

Τι έχει σχεδιάσει ο κ. Σαμαράς; Η Ελλάδα να βγαίνει κάθε τρεις μήνες στις αγορές με ομόλογα διάρκειας 5, 7 και αργότερα 10 χρόνων για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ΑΡΝΟΥΜΕΝΗ την χρηματοδότηση που πρότεινε ο Σόιμπλε (περίπου 12-15 δισ. ευρώ) με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει την βοήθεια Σόιμπλε για να υποστηρίζει ότι τελείωσαν τα μνημόνια...

Στο μεταξύ η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε αυτά υπάρχουν τόκοι (1 δισ), ομόλογα προς την ΕΚΤ, ομόλογα που δεν έχουν κουρευτεί κ.λπ..Η χώρα έχει ήδη εισπράξει με δυο εξόδους 4,5 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η προσπάθεια Σαμαρά να αναλάβει μόνη της η χώρα την αποληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Η ελληνική οικονομία είναι παντελώς αδύναμη και ανέτοιμη να εξοφλεί τα δανεικά μέσω των αγορών. Ήδη η δεύτερη εξόρμηση για 3 δισ. ευρώ απέτυχε (συγκεντρώθηκαν με το ζόρι τα μισά. 

Το τι θα συμβεί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο:

α) Οι αγορές πολύ γρήγορα δεν θα ανταποκριθούν (δεν θα δανείζουν ή θα δανείζουν με υψηλά επιτόκια) όταν θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί μόνη της να εξοφλήσει ούτε τα νεώτερα δάνεια.

β) Το κόστος αυτόυ του λεονταρισμού Σαμαρά θα είναι για την Ελλάδα πολλά δισ. ευρώ μόνο για τόκους που η ελληνική οικονομία θα λυγίσει κι άλλο, ενώ θα "φορτωθεί" η χώρα με υποχρεώσεις στο άμεσο μέλλον.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Με την αποτυχία που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη θα επιστρέψουμε βίαια σε νεα εποχή μνημονίων. Η Ελλάδα, πιθανόν χωρίς Σαμαρά, θα βρεθεί πίσω στο 2010 και θα χρειάζεται και πάλι δάνεια και μνημόνια για να πορευτεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης