Παλάτι για την Ευρωπαική Τράπεζα

Τα ακριβότερα γραφεία στην Ευρώπη έχι η ΕΚΤ. Η απόφαση να αποκτήσει η ΕΚΤ νέες εγκαταστάσεις ελήφθη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι σύντομα θα το έβλεπε να υπερισχύει του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.

Ο πρώτος πρόεδρος της τράπεζας, ο Ολλανδός Βιμ Ντούιζενμπεργκ, προχώρησε το 2002 στην αγορά -έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ- μιας μεγάλης έκτασης, εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε η κεντρική λαχαναγορά της Φρανκφούρτης. Το 2005 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για το σχεδιασμό του κτιρίου.

Δεκάδες αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν. Τελικά η πρόταση του Αυστριακού Βολφ Πρι και των συνεργατών του επελέγη και την άνοιξη του 2010, με κάθε επισημότητα, ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης. Στη σχετική τελετή, μάλιστα, ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων του από όλη την Ευρώπη, ο τότε πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ έριξε μια χούφτα ευρώ στα θεμέλια - για το καλό...

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 850 εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με το σχεδιασμό, το κτίριο θα παραδιδόταν στα τέλη του 2011. Τίποτα δεν ίσχυσε. Το κόστος διαρκώς ανέβαινε. Εχει ήδη φτάσει το 1,15 δισ. και, σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς, θα ξεπεράσει το 1,3 δισ. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης