Οι χώρες της ευρωζώνης προσθέτουν στο ΑΕΠ τους και τα έσοδα από... πορνεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Όπως σχολιάζει ο Economist, η Ιταλία από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συνυπολογίζει στο Ακαθάριστο ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ της (ΑΕΠ), τους τζίρους από την πώληση... ναρκωτικών, την πορνεία, καθώς και το λαθρεμπόριο καπνού και οινοπνευματωδών!

Τα έσοδα δηλαδή από όλη αυτή την παράνομη οικονομική δραστηριότητα θα προστίθενται στον εθνικό πλούτο της χώρας, αυξάνοντας μάλιστα το μέγεθοε της οικονομίας της.

Να σημειωθεί ότι αυτή η μαύρη οικονομική δραστηριότητα υπολογίζεται από τους Ιταλούς στο 20% τους συνολικού τζίρου της χώρας. Δεν είναι δε η πρώτη φορά που η Ιταλία "μαστορεύει" την οικονομίας της με αυτό τον τρόπο. Και το 1987 πρόσθεσε την παράνομη δραστηριότητα βελτιώνοντας στα χαρτιά την θέση της.

Πάντως αυτή την φορά η Ιταλία δεν κάνει του κεφαλιού της αλλά εφαρμόζεο οδηγία της Ε.Ε. που αφορά όλες τις χώρες - μέλη της. Απλώς πολλές χώρες δεν μπορούν να μετρήσουν τους μαύρους τζίρους και αποφεύγουν να τους προσδιορίσουν κατ΄εκτίμησην. (Γιατί πράγματι πως να μετρήσεις τον τζίρο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων για παράδειγμα;).

Τέλος η αύξηση του ΑΕΠ της Ιταλίας θα έχει κόστος για την χώρα αφού θαα μειωθούν αρκετές επιδοτήσεις που υπολογίζονται με ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Κι άλλες χώρες μετρούν την σκιώδη οικονομία τους όπως η Γαλλία που αναμένεται να αυξήσει κατά 3,5% το ΑΕΠ της εξ αιτίας της... παραβατικότητας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης