Μύθος το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ - Το κράτος μπορεί να κατάσχει όσα θέλει ανά πάσα στιγμή - 2.000.000 αποκλεισμένοι Έλληνες

Το ακατάσχετο των 1500 ευρώ ΔΕΝ ισχύει. Εναπόκειται στην καλή διάθεση των οικονομικών κρατικών υπηρεσιών. Αυτές αποφασίζουν αν θα κατασχέσουν η όχι έστω και ένα ευρώ.

Κάθε φορά λοιπόν που μια Τράπεζα  λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ΟΠΟΙΟ ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το κράτος απλά διαμηνύει ότι δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, καθώς αυτοί προστατεύονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου έως 1.500 ευρώ. Αντιθέτως οι οφειλέτες που έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ ή φορολογούμενοι με μικρότερα χρέη και αποδεδειγμένη φοροδοτική ικανότητα δεν έχουν στην πράξη ακατάσχετο 1500 ευρώ.

Σημειωτέον ότι η Τράπεζα κάθε φορά που καταθέτουν χρήματα σε δήθεν "ακατάσχετο" λογαριασμό, πρέπει να ελέγχει αν τα χρήματα είναι μισθοδοσίας. Σε αντίθετη περίπτωση τα κατάσχει. Επίσης αν τα χρήματα μισθοδοδίας μείνουν στον λογαριασμό επί μέρες θεωρούνται αποταμιευτικά και... κατάσχονται και πάλι.

Σε κάθε πείπτωση περιπου 2.000.000 Έλληνες δεν μπορούν σήμερα να έχουν τραπεζικό λογαριασμό!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης