Ισπανία: Κρούουν τον κώδωνα οι αναλυτές-Βλέπουν πλήρες πακέτο διάσωσης αλά Ελληνικά

Ραχόι

Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα ότι  επίκειται πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, στα πρότυπα της βοήθειας που λαμβάνουν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα, με το κόστος δανεισμού της χώρας να παραμένει κοντά στο 7%, πληθαίνουν οι φήμες ότι επίκειται νέα υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία junk (σκουπίδι), μετά και τη μείωση της βαθμολογίας 28 ισπανικών τραπεζών.

Πηγές των Βρυξελλών αποκάλυψαν στο μεταξύ πως εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ισπανικό αλλά και το κυπριακό ζήτημα. Την ίδια ώρα η Μαδρίτη δηλώνει έτοιμη να υπογράψει Μνημόνιο με τους δανειστές προκειμένου να καταλαγιάσει η κρίση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, υποστηρίζει πως «μπορεί η Ισπανία να κατέθεσε τη Δευτέρα το επίσημο αίτημα στην ΕΕ για τη λήψη οικονομικής βοήθειας, με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ωστόσο οι όροι της βοήθειας δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αναμένεται πως η Ισπανία δεν θα κατορθώσει να αποφύγει ένα σφικτό πρόγραμμα υπό τη γνωστή τρόικα».

Στο μεταξύ, σε επίσημη έκθεσή της η Μοοdy's αναφέρει πως η παροχή βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες δεν συνιστά ικανοποιητική και επαρκή εξέλιξη στην κατεύθυνση περιορισμού της αβεβαιότητας που εγείρεται στις αγορές για την πορεία της ισπανικής οικονομίας. Χθες ο οίκος ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε υποβάθμιση από μία έως τέσσερις βαθμίδες 28 ισπανικών τραπεζών και δύο επιχειρήσεων έκδοσης χρέους.

Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της μείωσης στην αξιολόγηση του ισπανικού Δημοσίου στο Baa3 από A3 και του αρνητικού outlook, που φωτογραφίζει νέες υποβαθμίσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης