Η "Μικρή ΔΕΗ" δεν πρόκειται να γίνει ποτέ (ή έστω θα καθυστερήσει επί μακρόν)

Μπορεί η «μικρή ΔΕΗ», να ψηφίστηκε στην Βουλή δεν πρόκειται ποτέ όμως να γίνει κάτι στην πράξη! Κατ αρχήν πρέπει εντός της επιχείρησης να συγκροτηθεί μια ειδική διεύθυνση στην οποία θα ενταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό.

Αφού αυτό γίνει και επιλυθεί ταυτόχρονα το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων τότε θα πρέπει να αποτιμηθεί λογιστικά και να γίνει απόσχιση κλάδου. Να αναδειχθεί, δηλαδή, ένα νέο εταιρικό σχήμα το οποίο θα προικοδοτηθεί με πελατεία 2 εκατ. χρηστών ώστε μετά να πωληθεί σε ιδιώτες.

Όμως το γεγονός ότι 2 εκατ. πελάτες δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής και θα προσφερθούν χωρίς τη θέλησή τους στο νέο σχήμα η απόπειρα ιδιωτικοποίησης θα σβήσει. Γιατί απλούστατα - όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Το Βήμα" - αυτό παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας του εμπορίου την οποία ουδείς μπορεί να αγνοεί εντός της ΕΕ.

Η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκινά με ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που χρονολογείται από το 1992. Τότε οι Βρυξέλλες καλούσαν όλες τις μχώρες - μέλη, να προετοιμασθούν αναλόγως ώστε σε πέντε-έξι χρόνια να ελευθερώσουν το 30% της εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό, να εξορθολογιστεί η παραγωγή και να μειωθούν οι τιμές.


Ως τότε η ΔΕΗ ήταν αμιγώς μονοπωλιακή κρατική εταιρεία, διοικούμενη ιδιοτύπως και καθοδηγούμενη ευθέως από την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί δημιούργησαν ένα " τέρας ακινησίας" που δύσκολα προσαρμόζεται.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης