Η κυβέρνηση καταστρέφει συνειδητά τον κλάδο της Χαλυβουργίας - Απόγνωση και προβληματισμός

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει εντελώς τον κλάδο της Χαλυβουργίας στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι είναι μια "χαμένη υπόθεση" όσο η κρίση στην οικοδομή διαρκεί. Πρόκειται για οικονομικό έγκλημα από την πλευρά των κυβερνώντων αφού ο κλάδος είναι υπερσύγχρονος, ανταγωνιστικός και μπορεί να κινηθεί εξαγωγικά αλλά καταστρέφεται λόγω του απίθανου ενεργειακού κόστους (ρεύμα, αέριο).

Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Η μεν Χαλυβουργία είναι έτοιμη να απολύσει τους 100 εργαζόμενους κοινοποιώντας απολύσεις, η δε Χαλυβουργική λειτουργεί με ένα μέρος του προσωπικού μόνο βράδι, 5... νύχτες την εβδομάδα (για φθηνότερο ρεύμα).

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης 150 εκατ. ευρώ που όμως τα έχει ξεχάσει. Είναι πολύ πιθανό οι ελληνικές εταιρείς να αντέξουν το πολύ μέχρι τέλους του χρόνου και μετά να κλείσουν.

Να σημειωθεί ότι το ενεργειακό κόστος έχει επιφέρει καταστροφή και στις εξαγωγές των εταιρειών (δεν μπορούν να έχουν ανταγωνιστικες τιμές) με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαρκής πτώση τους. Το 2013 μειώθηκαν κατά 23,8% (!), με απώλειες σε αγορές που η Ελλάδα κυριαρχούσε (π.χ. Αλγερία).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης