Η γραφειοκρατία κυβερνά την Ελλάδα - Επενδύσεις σε βάλτο

Γράφει η "Καθημερινή" : Χρηματοδοτημένες επενδυτικές προτάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν μετέωρες, άλλοτε εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας, άλλοτε της ευρωπαϊκής, άλλοτε της αργής ταχύτητας με την οποία τελεσιδικούν δικαστικές και διοικητικές προσφυγές και άλλοτε, απλώς... αδικαιολόγητα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπερέβη τη δεκαετία! Την κατάσταση αυτή γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνον Ελληνες επιχειρηματίες, αλλά και ξένοι, όπως και πρεσβείες ξένων κρατών που έχουν επανειλημμένως κληθεί να υποστηρίξουν επενδύσεις ομίλων από τις χώρες τους στην Ελλάδα.

Πολλές από τις επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν προσθέσει ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα στον προϋπολογισμό και έμμεσες αλλά σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες.

Ακόμα και επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον νόμο του fast track, ο οποίος προβλέπει αδειοδότηση σε διάστημα μηνών –και σε διαφορετική περίπτωση αυτόματη, αυτοδίκαιη αδειοδότηση– παραμένουν αίολες.

Ένα παράδειγμα : Περισσότερα από 13 χρόνια χρειάστηκαν για να κάνει το ελληνικό κράτος 17 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνουν το λιμάνι του Πειραιά με το εθνικό δίκτυο στο ύψος του Θριασίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης